Prejsť na obsah

ZŠ Staničná 13, Košice

Žiaci ZŠ Staničná 13 opäť v zahraničí

V polovici februára tohto roku sa riaditeľka školy, PaedDr. Eva Pillárová, koordinátorka projektu Mgr. Darina Lopatníková a zástupcovia žiakov z projektového tímu Erasmus+ Juraj Hlubeň a Michal Štruller z 8.C a Viliam Knap z 9.A zúčastnili vzdelávacej aktivity žiakov Erasmus+ v partnerskej škole Szkoła Podstawowa nr 77 v meste Gdańsk, ktoré leží v Poľsku na pobreží Baltického mora.

Po oficiálnom otvorení podujatia riaditeľom školy, p. Bogdanom Derkowskim, ktorý na pôde školy privítal medzinárodnú delegáciu učiteľov a žiakov z Francúzska, Slovenska, Španielska a Talianska sa prihovorila účastníkom stretnutia aj koordinátorka projektu v partnerskej škole Anna Muszynska. Počas dopoludnia nám naši hostia prostredníctvom videoklipu s vlastnými komentármi predstavili najznámejšie miesta svojej krajiny. Otestovali sme si aj naše vedomosti o ich krajine a kultúre. Príjemná a uvoľnená atmosféra pokračovala aj vďaka teamovým aktivitám, počas ktorých sa definitívne rozpustili všetky ľady a miestnosťou sa rozliehal smiech a dobrá nálada.
 
V nasledujúcich dňoch sa v dopoludňajších hodinách zúčastňovali učitelia aj žiaci vyučovacieho procesu a popoludní spoločenských aktivít. Spoznali sme kultúru etnickej skupiny Kašubov, ktorí žijú v časti Pomoranska, ktorého centrom je mesto Gdańsk. Navštívili sme Szymbark, kde sme mali v tzv.skanzene poľskej histórie a kultúry možnosť nahliadnuť do minulosti Poliakov počas 1. aj 2.svetovej vojny a na vlastnej koži zažiť podmienky v akých žili, keďže sa v jeho priestoroch nachádza množstvo príbytkov z rôznych období poľských dejín i regiónov. Celý kašubský región sme obdivovali aj z vrchu veže Wieżica. Pohľad na nekonečné kopce pokryté snehom stál za to.

V meste Gdańsk sme navštívili Centrum Solidarity, ktoré bolo otvorené v roku 2014 a návštevníkovi ponúka množstvo zaujímavých vecí z obdobia aktivít poľských odborov a opozičných hnutí vo Východnej Európe v 80.rokoch minulého storočia. Nevynechali sme ani historické centrum mesta Gdańsk, ktoré spolu s mestom Gdynia a Sopot tvorí Trojmesto s viac ako 1 miliónom obyvateľov.

Naša partnerská škola sa nachádza na jednom zo sídlisk a navštevuje ju asi 400 žiakov. Prioritou školy je šport, čo bolo cítiť na každom rohu. Vďaka veľkému priestranstvu v okolí školy majú žiaci k dispozícii veľké multifunkčné ihrisko, ale aj ďalšie športoviská na podporu fyzického pohybu i zdravia. Škola je otvorená verejnosti, ktorá tieto športoviská využíva v popoludňajších i večerných hodinách. Telesnú výchovu majú žiaci dvakrát týždenne, ale vždy ako dvojhodinovku, takže spolu celkovo štyri vyučovacie hodiny.
Školský systém je podobný nášmu. Vyučovanie začína o 8:00, hodiny trvajú 45 minút a koniec vyučovania je zvyčajne medzi 14:00 – 15:00. Žiaci sa učia dva cudzie jazyky, angličtinu a nemčinu.

Počas projektového týždňa pracovali žiaci na formovaní svojich predstáv o ideálnej škole. Vytvárali tiež spomienkové video a fotoknihu o svojom pobyte, či prezentáciu o partnerskej škole.

Celý týždeň strávený s našimi partnermi stál za to. Nové priateľstvá, zážitky, ale aj inšpirácie nás opäť obohatili. A to nadlho, aj napriek tomu, že náš projekt sa chýli k svojmu záveru.
Dva roky ubehli ako voda. Teraz je našou úlohou obzrieť sa späť a zhodnotiť všetko, čím nás obohatil.

Mgr.D.Lopatníková
koordinátorka projektu