Prejsť na obsah

V Košiciach sú v plnom prúde verejné nácviky unikátnej a netradičnej Karičky slnovratu 2018

Medzi najobľúbenejšie podujatia u širokej košickej verejnosti patrí tancovanie karičky na Hlavnej ulici. V tomto roku budú Košičania tancovať karičku 21. júna, na rozdiel od predchádzajúcich piatich ročníkov bude netradičná a výnimočná. Organizátori unikátnej tanečnej produkcie oslovili v spolupráci s Mestom Košice aj žiakov košických základných škôl, takže počet tanečníkov zrejme poriadne vzrastie. Naznačuje to aj neuveriteľne vysoký počet záujemcov o tancovanie tohtoročnej karičky.

Podľa hlavnej koordinátorky projektu Kataríny Čániovej, organizátori sa domnievali že tancovania karičky na Hlavnej ulici v Košiciach stačilo, a že projekt ukončia minuloročným piatym ročníkom. 

„Početné otázky, kedy sa môžeme tohto roku zapojiť do tancovania „životabudiča" a tiež záujem Vlada Urbana (vedúci choreograf Folklórneho súboru Železiar) o rozvoj úžasného potenciálu tohto dávneho kruhového tanca rozhodli, že zorganizujeme aj ďalšie ročníky. Neplánovane totiž vznikol unikátny koncept, ktorý nemá obdobu na Slovensku a možno ani v Európe," uviedla K. Čániová. 

„Kruhový tanec karička je fenoménom východného Slovenska. Na košickej Hlavnej sme mali už karičku zo Zemplína, Abova a Šariša. Tentoraz sme sa pri príprave choreografie inšpirovali Spišom. Takto budú kultúrne regióny východného Slovenska kompletne podchytené a to v špecifickom modernom prevedení," dodal V. Urban. 

Do Karičky slnovratu 2018 sa chce zapojiť aj Občianske združenie Radosť pre ľudí s duševnými poruchami, V. Urban sa im bude venovať v domácom prostredí ich centra. Učiť sa tancovať Karičku slnovratu je možné aj individuálne. Na you tube sú totiž pre verejnosť k dispozícii výukové videa, po prvý raz aj pre malé skupiny so zjednodušenou tanečnou verziou. Link: https://youtu.be/wRqah2UdbL4.

Netradičné a unikátne na tohtoročnej karičke je to, že veľká tancovačka na Hlavnej 21. júna bude mať podobu nielen kruhov, ale aj štvorcov či slnečných lúčov. Spojí sa tak s magickým dátumom roka - letným slnovratom. Tanečné podujatie bude zároveň aj „otvorením" 37. ročníka medzinárodného folklórneho festivalu Cassovia Folkfest. 

Karička pod názvom Tancujúce mesto 2013 odštartovala v rámci Európskeho hlavného mesta kultúry 2013. Úspešne pokračovala aj v rokoch 2014 Obrovskou karičkou, 2015 Karičkou-tancom priateľov, v roku 2016 Veselou Karičkou a v 2017 Jubilejnou karičkou. Za päť rokov dovedna vyše 4 000 ľudí tancovalo karičku na Hlavnej a spoločne vytvorili päť nových ustanovujúcich slovenských rekordov. Rúškom tajomstva ostáva zahalená téma tohtoročného pokusu o šiesty ustanovujúci slovenský rekord. 

Viac info na: www.karickatanec.sk i na www.facebook.com/karickatanec.