Prejsť na obsah

Oslavy Dňa mesta Košice prilákali tisíce Košičanov

XXIV. ročník osláv Dňa mesta Košice je za nami. Jedenásť dní plných kultúrnych, spoločenských a športových aktivít prilákalo do ulíc tisícky Košičanov. Neraz sa medzi nimi objavili aj turisti, ktorí tak mali ideálnu príležitosť spoznať Košice s ich výnimočnou atmosférou. Z pestrej programovej ponuky si mohol vybrať každý, mladší, aj tí skôr narodení. Mesto Košice ako hlavný organizátor osláv koncipoval programy tak, aby si ich dokázali užiť celé rodiny.

Pripravených bolo 30 hlavných a 35 sprievodných podujatí, v ktorých vystúpili stovky účinkujúcich. Nemalou mierou prispeli deti, žiaci základných škôl, profesionálni umelci i aktívni seniori. Organizátorom je Mesto Košice, ktoré pri ich príprave spolupracovalo s agentúrami a občianskymi združeniami pôsobiacimi v našom meste, alebo v blízkom okolí. Väčšina programov bola aj v tomto roku interaktívnych, čo znamená, že sa do nich mohli diváci priamo zapojiť.

Bohatý programom 24. ročníka osláv odštartovali Rytierske slávnosti. Tie priniesli aj stredoveké divadlo v kráľovskom vojenskom tábore postavenom pri príležitosti rekonštrukcie udalosti, za ktorú bola mestu udelená štvrtá erbová listina. Súčasťou popoludnia bolo tiež sprístupnenie tábora pre divákov a tvorivé dielne. Programovým bonbónikom sa v úvode stal prekrásny a na Slovensku ojedinelý, originálny sprievod folkloristov Hlavnou ulicou, spojený s tradičným stavaním Mája pri Immaculate a programom v ľudovom duchu, ktorý krásne odprezentovali malí folkloristi spolu s veľkými a skoro profesionálnymi súbormi po celom meste. Spoločne sme otvoril sezónu detskej železničky i letnej sezóny v ZOO. Zabavili sa na Majálese na Alpinke a zamilovaných určite potešilo Bozkávanie pod čerešňou. Takmer až romantickú atmosféru majú ale napríklad aj Koncerty vo fontáne.

K novým podujatiam patril napríklad „Tanec v meste", ktorý na Hlavnej ulici priblížil najznámejšie a najrozšírenejšie tanečné štýly, udomácnené v našom meste. 250 tanečníkov na siedmich miestach roztancovali aj divákov. Nechýbalo disko, country, či spoločenské alebo orientálne tance.

Legendárny Košický guláš v Rodošte nielen skvele chutil, ale priniesol aj veľa zábavy. Z 13–tich tímov si nakoniec cenu za najchutnejší guláš odniesla organizácia VISIT Košice. V tom čase sa neďaleko konala "Ulička remesiel deťom", ktorá priblížila najmenším rôzne remeslá s názornými ukážkami. Nechýbal ani Šport troch generácií so seniorským Majálesom a kopec skvelých sprievodných programov, medzi ktoré patril napríklad už 14. ročník krajského matičného festivalu detí v prednese slovenských rozprávok " Detské rozprávkové Košice", či festivalu" Ľudová pieseň košickej mládeže". Počas celých osláv Košičanov potešil aj Remeselný trh plný zaujímavých výrobkov.

VSE City Run je síce športové podujatie, ale jeho hlavnou myšlienkou je v prvom rade charita. Tento rok sa ho zúčastnilo 2540 bežcov, vrátane viceprimátora Martina Petruška. Bežalo sa nielen v centre Košíc a Mestskom parku, ale aj na bežiacom páse. Za každý ubehnutý kilometer venovala spoločnosť Východoslovenská energetika člen IMOGY 33 eur. Celkovú sumu vo výške 7091 eur dostane občianske združenie USMEJ SA NA MŇA, ktoré už 14 rokov pomáha zrakovo, sluchovo, mentálne a telesne postihnutým deťom.

Košický Beh čašníkov bol minuloročnou veľmi úspešnou novinkou, ktorá aj tento rok pod názvom CARPANO CUP 2018 priniesla na našu Hlavnú ulicu známu „atmosféru" z filmu VRCHNI PRCHNI – u nás však iba v dobrom slova zmysle. Svoje zručnosti si zmeralo 14 čašníkov z 11 košických prevádzok. 

Mesto Košice uviedlo aj mimoriadne populárnu "Košickú Kaviareň Slávia 2018" . Peter Stašák, Marcela Laiferová, ale aj ďalší účinkujúci vytvorili atmosféru, ktorú by mohli závidieť mnohé mladé skupiny či interpréti, rovnako ako publikum, ktoré nikdy nesklame. Ani mladí interpreti sa ale nedali zahanbiť. Už 20.ročník prehliadky talentovaných kapiel s názvom ROKOKO (Rockový Košický kolotoč), tento raz priniesol prezentáciu troch úspešných hudobných zoskupení z minulých ročníkov. 

Pri Galakoncerte mesta Košice ostali organizátori verní osvedčenému priestoru schodiska pred budovou magistrátu, využívajúc i priľahlé „komponenty" (napríklad fontánu). Koncert bol tento rok obohatený o ohňostroj s premiérovou kombináciu efektov, ale aj o až po účinkujúcich, vrátane skvelých artistických a kaukliarských vystúpení „v štýle známych a obľúbených IMAGINÁCIÍ. Divákov zabavil ROBO GRIGOROV, skupina LOJZO a LUKÁŠ ADAMEC. 

Prehliadka a výstava historických vozidiel Cassovia Retro nadchla nielen mužov, ale celé rodiny. 80 áut a 19 motoriek boli jednou z najfotografovanejších akcií osláv.

Vyvrcholením osláv ja každoročne Slávnostný ceremoniál mesta Košice spojený s odovzdávaním Cien mesta a Cien primátora mesta. Tie sú každoročne udelené významným osobnostiam z oblasti športu, kultúry, vedy a techniky aj verejno-prospešnej činnosti.