Prejsť na obsah

Deti budú v Košiciach súťažiť na Čokoládovej tretre

Bežecké preteky pre deti do 11 rokov nazvané Čokoládová tretra sa uskutočnia vo štvrtok 17. mája 2018 na Hlavnej ulici v Košiciach so začiatkom o 9:30 hod. S podporou Mesta Košice podujatie organizuje občianske združenie Atletika Košice okrem nášho mesta aj v Bratislave, Dubnici nad Váhom a Lučenci. 

Na detskú šprintérsku súťaž Čokoládová tretra sa v tohtoročnom druhom ročníku prihlásilo vyše 1 200 detí, najväčší záujem organizátori zaznamenali práve v Košiciach, kde sa na preteky prihlásilo až 500 detí. „Tento záujem je o to cennejší, že sa pretekov zúčastní až 32 škôl a klubov z východného Slovenska, ktoré v posledných rokoch trpelo menším záujmom o atletiku. Čokoládovej tretry sa v Košiciach zúčastní až 19 škôl mimo Košíc," hovorí riaditeľ pretekov Stanislav Návesňák. 

Organizátori použili pre propagáciu Čokoládovej tretry výhradne sociálne médiá. Ich posty mali až 13-tisícovú návštevnosť na Facebooku. Úspech zaznamenala aj kampaň #Čokotretroviny na Instagrame. Ambasádori Čokoládovej tretry Ján Volko a dvojičky Danka a Janka Velďákové sú pre deti obrovskými vzormi. Pomohli „Čokotretru" propagovať videami, či už priamo z dejiska Majstrovstiev sveta v Birminghame, alebo z ďalekej južnej Afriky. Deti sa tešia na „čokoládový týždeň" a potom na slovenské finále na Deň detí v Košiciach. Napokon celkovo 12 najlepších sa zúčastní medzinárodného superfinále Čokoládovej tretry 13.6. v Ostrave.

Tieto atletické preteky sú určené pre deti od 6 do 11 rokov a majú v Čechách už 50-ročnú tradíciu. Ich cieľom je pritiahnuť deti k atletike, umožniť im spoznať svoje vzory a ochutnať výnimočnú atmosféru svetového atletického podujatia, mítingu Zlatá tretra v Ostrave. Po minuloročnej zahraničnej premiére Čokoládovej tretry v Košiciach, sa v roku 2018 rozšíria preteky nielen do ďalších slovenských miest, ale aj do Poľska. 

„Čokoládová tretra je absolútne výnimočná, nikde na svete neexistuje nič podobné. Ako ambasádor som videl už veľa pretekov a viem, že je to o radosti. O radosti z pohybu a športu. Videl som množstvo nadšených, odhodlaných detí a ich rodičov. Každoročne sa teším na ďalšie zážitky a dúfam, že raz z tých malých športovcov vyrastú nové osobnosti svetovej atletiky. Snažíme sa im proste pomôcť," hovorí mnohonásobný majster sveta, olympijský víťaz a svetový rekordér v hode oštepom Jan Železný.