Prejsť na obsah

Košice majú ako prvé mesto v Slovenskej republike lavičku Václava Havla

V stredu (6. 6. 2018) bola na Strojárenskej ulici v Košiciach slávnostne odhalená prvá lavička Václava Havla na Slovensku. Umelecky stvárnené dve kreslá a okrúhly stolík s otvorom, cez ktorý rastie mladá lipa, národný strom Čechov i Slovákov, pochádza z autorskej dielne Bořka Šípka z Českej republiky. 

Lavička je symbolom slobodnej konverzácie, vzájomného dialógu a najmä demokratických hodnôt, ktoré presadzoval a prezentoval práve Václav Havel. Slávnostnej vernisáže lavičky, akých je zatiaľ v celom svete 24, sa zúčastnili významní hostia. Bývalý prezident Poľskej republiky, nositeľ Nobelovej ceny za Mier Lech Walessa, bývalý prezident Slovenskej republiky Rudolf Schuster, a bývalý český kancelár, minister zahraničných vecí a veľmi blízky priateľ Václava Havla, Karel Schwarzenberg. Všetkých vzácnych hostí privítal a mesto pri tomto slávnostnom akte reprezentoval viceprimátor mesta Košice, Martin Petruško. 

Za projektom osadzovania lavičiek stojí Nadácia Dagmar a Václava Havlových VIZE97. Dôvod na umiestnenie prvej „slovenskej" lavičky Václava Havla práve v Košiciach bol ten, že prezident Václav Havel veľmi rád chodil do Košíc, a cítil sa v našom meste ako doma. Lavičky Václava Havla sú osadzované na pamiatku, a zároveň aj vzdaním úcty tomuto poslednému československému, a neskôr aj prvému prezidentovi slobodnej Českej republiky.