Prejsť na obsah

Križovatku Žižkova-Štúrova-Kuzmányho chcú sprejazdniť v plnom profile do konca týždňa

Dnešný (7. 6. 2018) kontrolný deň na stavbe modernizácie košických električkových tratí (MET) priniesol pre Košičanov, motoristov i chodcov ďalšie pozitívne správy. Riaditeľ košického závodu zhotoviteľa diela (Eurovia SK) Štefan Bálint informoval viceprimátora mesta Martina Petruška, že ak im počasie bude priať a nevyskytnú sa žiadne nepredvídané okolnosti, najneskôr do konca tohto kalendárneho týždňa by chceli otvoriť a sprejazdniť pre motoristov v plnom profile a bez akýchkoľvek dopravných obmedzení, križovatku Žižkova – Štúrova – Kuzmányho.

Podľa Š. Bálinta, na okružnej križovatke „Moldavská" začínajú s betonárskymi prácami, pri OC Billa na Triede SNP už majú betonáž urobenú a dávajú tam električkové koľajnice, antivibračné rohože a pod. Stavbári očakávajú, že 14. júna privezú do Košíc podbíjačku koľajníc. Dovtedy chcú mať všetko urobené a pripravené tak, aby mohla podbíjačka plynulo prejsť a podbiť úsek od Žižkovej ulice až po OC Billa. Eurovia robí každý deň na stavbe kontroly a vyhodnocujú či práce postupujú podľa harmonogramu. Všetko podmieňujú stavebnej príprave modernizovanej trate tak, aby po nej mohla podbíjačka prejsť bez akýchkoľvek problémov. Samotné podbíjanie, bez ktorého by nebolo možné nastaviť koľajnice do správnej výšky a smeru, by malo trvať približne desať dní. Po podbití toho – ktorého úseku, začne zhotoviteľ diela ihneď robiť na nových nástupištiach či zastávkach pre cestujúcu verejnosť.

„Mesto ako investor stavby sa bude snažiť a všetko urobí pre to , aby pri finálnych prácach na cestnom telese bola v plnom profile urobená a zrenovovaná cesta. Ďakujeme za trpezlivosť aj chodcom, vieme, že to teraz nie je pre nich ideálne, ale urobí sa pre nich nový chodník, a situácia sa tak výrazne zlepší aj čo sa týka ich bezpečnosti. Asfalt na chodníkoch na Moldavskej ceste je naozaj v katastrofálnom stave, práve preto by sme chceli nájsť a vyčleniť finančné prostriedky na to, aby tie chodníky vyzerali tak ako vyzerať majú. Nehovoriac o tom, že na budúci rok budú Košice hostiť tímy hokejových majstrovstiev sveta, a práve na chodníkoch pri Moldavskej ceste a tiež nižšie v smere k Steel aréne, sa bude kumulovať množstvo hokejových fanúšikov", reagoval viceprimátor.

Š. Bálinta sa opýtal, či a ako boli zo strany Eurovie vyriešené podnety od obyvateľov mesta, ktorí sa posťažovali, že po začatí prác na úseku od okružnej križovatky „Moldavská" po Žižkovu ulicu, nemajú kadiaľ prechádzať chodci, najmä na Moldavskej, z jednej strany cesty na druhú.

„Pri plynárňach robíme odbočovací jazdný pruh a bude tam aj nový chodník. Po uvedených sťažnostiach sme urobili koridor pre chodcov, kadiaľ môžu prechádzať. Obmedzili sme ich vlastne iba na jeden deň z dôvodu prác na odbočovacom pruhu. Boli tam nákladné autá, bager, takže sme tam chodcov, ktorí teraz môžu využívať pre nich vytvorený koridor, nemohli z bezpečnostných dôvodov vpustiť. Plynári tam majú oplotenie, takže sme sa naozaj nemali kam vmestiť," vysvetlil Š. Bálint.

Stavbári sa dnes pochválili aj prácou, o ktorej im vraj nie je známe, že by ju niekto doposiaľ na celom Slovensku urobil. Na Triede SNP totiž pretlačili popod celú križovatku rúru kábelovodu s priemerom jedného metra, v dĺžke vyše 90 metrov, na tomto stavbárskom unikáte pracovali takmer päť mesiacov.

„Stavbári ma na dnešnom kontrolnom dni ubezpečili, že terajšie dopravné obmedzenia pre motoristov, respektíve chodcov sú maximálnym stavom na stavbe. Po opätovnom otvorení križovatky Žižkova – Štúrova – Kuzmányho bez akýchkoľvek dopravných obmedzení, sa dopravná situácia bude stále už iba zlepšovať. Trať na Triede SNP už bola síce dokončená, napriek tomu by sme však radi spolu s Euroviou, ktorá nám chce v tomto vyjsť v ústrety, našli spoločne také riešenie, aby bol na celom profile vozovky daný nový asfaltový koberec. Takisto, ako som už spomínal, aj od sídla plynárov až po Žižkovu ulicu, kde sú predovšetkým chodníky v katastrofálnom stave. Zoberiem si to za svoje, aby sme to mohli celé komplet takto dotiahnuť. Ešte raz, rád by som v súvislosti so stavbou MET opäť poďakoval vodičom za tolerantnosť, ohľaduplnosť a trpezlivosť. Takisto chodcom, ktorí to tiež nemajú ľahké, ale hneď ako je to čo i len trochu možné, sa im snažíme vyjsť v ústrety. Tiež chcem poďakovať dopravnej polícii, ktorá nám veľmi pomáha počas celej modernizácie električkových tratí v Košiciach, konkrétne v týchto dňoch, pri riadení dopravy na križovatke Žižkova, Štúrova, Kuzmányho," dodal M. Petruško.