Prejsť na obsah

V Košiciach pribudne viac ako 1100 pracovných miest

V piatok minulý týždeň bol v priemyselnom parku slávnostne otvorený nový výrobný závod spoločnosti Minebea, ktorý bude zameraný na výrobu mechatronických pohonných zariadení a elektromotorov pre priemysel, vrátane automobilového, ako i na výrobu špeciálnych elektromechanických výrobkov. Súčasťou podniku bude aj vývojové a výskumné centrum. Spustenie výroby sa plánuje v niekoľkých etapách.

Výstavbu závodu, ktorá trvala 10 mesiacov, zhodnotil priamo v Košiciach premiér Peter Pellegrini: „ Je to dobrá správa nielen pre Košice, ale aj pre celú Slovenskú republiku. Máme tú česť otvárať závod, ktorý do tohto regiónu prinesie viac ako 1100 nových pracovných miest." Premiér zároveň vyzdvihol aj zapájanie našich univerzít a mladých výskumníkov do týchto procesov.

Viceprimátor mesta Košice Martin Petruško vyjadril presvedčenie, že potreba kvalifikovaných zamestnancov bude nie len dostatočnou motiváciou študovať na našich univerzitách, ale aj dobrým dôvodom ostať v Košiciach a neodchádzať za prácou do iných regiónov, či zahraničia. 

Príchod takejto investície je dlhodobý proces. Podpisu zmluvy predchádzali rokovania spoločnosti Minebea s predstaviteľmi vlády aj mesta Košice. Na vybudovanie závodu a vytvorenie pracovných miest slovenská vláda vlani schválila investičnú pomoc vo výške takmer 20 miliónov eur. 

Skupina MinebeaMitsumi má v súčasnosti 68 dcérskych spoločností a pobočiek, ktoré zamestnávajú vyše 100 000 ľudí. Prezident MinebeaMitsumi Yoshihisa Kainuma uviedol, že závod v Košiciach chcú dať do plnej prevádzky čo najskôr a spoločnosť by v budúcnosti chcela jeho ďalšie rozšírenie.

Firma už zamestnáva prvé desiatky zamestnancov, ďalších plánuje prijať v najbližšom období. Do troch rokov by sa mala začať budovať aj nová štvorprúdová cesta, ktorá by vyriešila dopravu do priemyselného parku, pričom sa ráta aj s električkovou traťou. Tá by mala viesť až na letisko. „ Vláda už na tento účel vyčlenila financie vo výške asi 24 miliónov eur," povedal minister hospodárstva SR, Peter Žiga. 

Video zo slávnostného otvorenia si môžete pozrieť tu: https://www.youtube.com/watch?v=bxS_rrrhZPU&feature=youtu.be