Prejsť na obsah

Boj so sinicami a revitalizácia košického jazera pokračujú

V piatok (22.6. 2018) bude hladinu košického jazera v mestskej časti Košice – Nad jazerom opäť brázdiť špeciálne plavidlo. Odborníci z neho kvôli eliminácii siníc už od roku 2015 aplikujú do vody ekologické, pre zdravie ľudí neškodné látky. Pracovný tím vedie autor tejto unikátnej metódy (ako vôbec prvé mesto na Slovensku ju vyskúšali práve Košice), svetovo uznávaný vedec, Prof. Ing. Blahoslav Maršálek, PhD., z Českej republiky.

Do roku 2014 bola situácia ohľadom vody v jazere veľmi zlá, Košičania sa sťažovali, že je voda špinavá a zapácha. Hygienici nakoniec kvôli premnoženým siniciam zakázali kúpanie v jazere. V marci 2015 urobili odborníci analýzy, ktoré odhalili desiatky miliónov buniek cyanobaktérií, v každom jednom mililitri sedimentov v jazere. Išlo o akúsi „zásobáreň" siníc na asi osemdesiat až sto rokov dopredu. Zároveň, keďže nebolo jazero dlhé roky ošetrované, sa v jazerných usadeninách nachádzalo aj obrovské množstvo živín pre sinice. Mesto Košice sa vtedy rozhodlo jazero revitalizovať a vrátiť ho tak Košičanom ako obľúbené miesto oddychu, a vodných športov. Špeciálna neinvazívna a ekologická metóda Prof. Maršáleka prináša badateľné výsledky. 

Monitorovanie kvality vody robí akreditované pracovisko - Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach. Už po prvej aplikácii špeciálnej látky v roku 2015 na základe nameraných hodnôt úrad skonštatoval, že počet buniek cyanobaktérií na 1 ml vody klesol a pohybuje sa na dolnej hranici odporúčanej koncentrácie, a teda hlboko pod stanovenou medznou hodnotou. Vyhodnotil tak vodu v prírodnom kúpalisku „Plážové kúpalisko Jazero" za vhodnú na kúpanie bez obmedzení. Aj napriek zlepšeniu situácie však bolo treba na zabezpečenie optimálnych výsledkov pokračovať aj v nasledujúcich rokoch. Monitoring kvality vody sa po tohtoročnej aplikácii špeciálnej látky bude robiť v sobotu 26.6. 2018.