Prejsť na obsah

Mesto sa rozhodlo chrániť operence pred hynutím, sklenené výplne označí nálepkami

Všímavá Košičanka upozornila na v meste dosť neobvyklý jav. Na vtáky, ktoré vraj uhynuli po náraze do sklenených výplní ochranných zábradlí na zmodernizovanej električkovej trati. Viceprimátor mesta Martin Petruško sa začal o podnet zaujímať a chce problém vyriešiť čo najskôr.

Na dnešnom (12. 7. 2018) kontrolnom dni stavby MET (modernizácia električkových tratí) oslovil a vyzval všetkých zainteresovaných aby povedali svoje názory na vec, a spolu aby našli vhodné riešenie.

„Tento týždeň zarezonovala téma úhynu vtáčikov, ktoré narážajú do sklenených výplní ochranných zábradlí a prístreškov pre cestujúcich. Veľmi dobre rozumiem reakciám ľudí, ktorým je ľúto uhynutých operencov. Preto chceme tento problém čo najskôr vyriešiť. Konzultujeme efektívne a rýchle riešenie s odborníkmi a chceme ho uskutočniť v priebehu niekoľkých dní," uviedol M. Petruško.

Roman Danko, riaditeľ úseku riadenia dopravy Dopravného podniku mesta Košice (DPMK), ktorý má zmodernizované električkové trate v správe povedal, že si s uvedeným problémom dokážu skutočne poradiť efektívne a rýchlo.

„Vieme kde a čo presne treba urobiť. Mesto zabezpečí nálepky so siluetami vtákov, ktoré slúžia na odplašenie živých operencov, a nalepíme ich všade tam, kde je to treba. A takto bude riešenie ozaj iba otázkou niekoľkých dní," vysvetlil R. Danko.

K problému sa vyjadril aj Štefan Bálint, riaditeľ košického závodu Eurovie SK, ktorá trate v meste modernizuje.

„Viete, nikto nepredpokladal, že sa môžu v takých malých výškach vtáky zabiť. Keď sa robí projekt, odborníci sa vyjadrujú ohľadom sklenených výplní iba od určitej výšky. Keď je ale výplň vysoká meter desať? Sám som naozaj veľmi prekvapený že sa tam tie vtáčiky vôbec pozabíjali, s niečím takým sme sa v našej praxi stretli vôbec po prvý raz," skonštatoval. 

„Nuž, nikto na to nemyslel, žiaľ stalo sa to. Chceme to riešiť lebo je treba to riešiť, a my to budeme riešiť promptne a rýchlo. Mne povedali, že sa liahnu mláďatká, a tie na rozdiel od dospelých jedincov nie sú ešte zorientované. Ale, vyriešime to, " dodal na margo uhynutých vtáčeniec viceprimátor.

Podľa jeho slov, mesto chcelo dať na sklenené výplne klasické nálepky s čiernymi siluetami vtákov. Avšak v zmysle odborných odporúčaní ornitológov, ako i na základe odbornej literatúry, budú zabezpečené nálepky so siluetami vtákov v UV spektre. Ide o priesvitné nálepky, ktoré sú v podstate pre človeka neviditeľné, ale operence ich vidia veľmi výrazne. Navyše, nálepky nebudú nijako narúšať estetický vzhľad sklenených výplní.

Pretože v tak veľkom množstve (cca 450 kusov) sú tieto nálepky u nás momentálne nedostupné, DPMK ich bude lepiť pravdepodobne začiatkom budúceho týždňa.