Prejsť na obsah

Na košický JBL JUMP FEST prídu desiatky atletických hviezd, medzi nimi aj K. Wiliams z Jamajky

Mesto Košice sa už po tretíkrát stalo spoluorganizátorom špičkového atletického podujatia – JBL JUMP FEST. O možnosť zasúťažiť si na tejto prestížnej športovej akcii v Košiciach sa hlásia atléti z celej Európy.

Ešte pred štyrmi rokmi mohli Košičania vidieť niečo podobné iba v televízii, alebo museli za atlétmi cestovať desiatky či stovky kilometrov. Od roku 2016 sa to ale zmenilo vďaka občianskemu združeniu Atletika Košice, a Mestu Košice.

Street athletics show, aká bude v Košiciach po tretí raz je jedinečná tým, že prichádza za divákmi priamo do centra mesta. Pri týchto pretekoch sledujú výkony atlétov diváci takmer z bezprostrednej blízkosti, a aj preto je súťaž veľmi obľúbená. Pretože takéto podujatie je oveľa zložitejšia a finančne nákladnejšia ako napríklad pri cestných behoch, dovoliť si ju zorganizovať môžu len atletickí nadšenci v metropolách s veľkou podporou svojich radníc. Práve vďaka tejto podpore to môžu robiť na rôznych výnimočných a významných miestach, ako napríklad pod Eiffelovou vežou v Paríži, Brandenburskou bránou v Berlíne, či na Václavskom námestí v Prahe.

Atletické športoviská musia byť postavené podľa pravidiel IAAF (Medzinárodná asociácia atletických federácií), preto sú vyrábané na mieru. Košický atletický „štadión" so šprintérskou rovinkou a skokanskou rampou umiestnili organizátori pred nádhernú košickú gotickú katedrálu – Dóm sv. Alžbety, čím propagujú nielen atletiku, ale aj samotné mesto Košice. Fotografie a videozáznamy z košického JBL JUMP FEST doposiaľ videlo každý rok až štvrť milióna ľudí na celom svete.

Košický JBL JUMP FEST je unikátny najmä tým, že zatiaľ čo na štandardných pretekoch je celá súťaž venovaná iba jednej kategórii, skokani v Košiciach skáču v jednej súťaži hneď v štyroch kategóriách: diaľke, trojskoku, a to spolu muži aj ženy. Košická súťaž je tak atraktívnejšia nielen pre športovcov, ale aj divákov. Pre technickú čatu to znamená, že napríklad odrazovú dosku musí vymeniť až osemnásťkrát, čiže na každú výmenu majú technici len necelé tri minúty. Nemalým spestrením pre divákov je aj vlastný výber sprievodnej hudby skokanmi, každý z nich totiž skáče na vlastnú. Diváci stojaci na Alžbetinej ulici, ale aj tí, ktorí budú sledovať dianie na livestreame facebookového účtu súťaže, uvidia počas sto minút v rýchlom slede za sebou až 72 skokov a 4 šprinty.

Na koho sa môžu fanúšikovia počas tretieho košického ročníka JBL JUMP FEST tešiť? Okrem hostiteliek, atletických dvojičiek Danky a Janky Velďákových, prídu opäť do Košíc špičkové skokanky, niekoľkonásobné majsterky Lotyšska, sestry Lauma a Mara Griva.

LAUMA GRIVA: finalistka Majstrovstiev Európy a Majstrovstiev sveta, účastníčka Olympijských hier v Londýne. Jej osobný rekord do diaľky je 686 cm.

MARA GRIVA: bronzová medailistka zo Svetovej univerziády 2017, jej osobný rekord v trojskoku je 13, 81 metra.

ALINA ROTARU: vysokú úroveň skoku do diaľky garantuje táto Rumunka, ktorej osobný rekord je 678 cm. Víťazka svetovej univerziády 2017, majsterka sveta do 18 rokov (2009), finalistka ME v Zürichu, viacnásobná medailistka z mládežníckych ME a Olympijských hier mládeže, účastníčka Olympijských hier v Rio de Janeiro.

Kým pred rokom privítali Košičania prvého skokana z iného kontinentu, rodáka z Afriky, halového majstra sveta Ignisia Gaisaha, najväčšou hviezdou tohto ročníka zrejme bude Kimberly Wiliams z Jamajky.

KIMBERLY WILIAMS: v tomto roku štvrtá najlepšia trojskokanka sveta (14,64 m) iba o „vlások" prišla o nomináciu za USA na Kontinentálny pohár, ktorý sa uskutoční v českej Ostrave, tri dni po skončení košického JBL JUMP FESTU. Kimberly Wiliams príde do Košíc ukázať svoju vynikajúcu formu a vychutnať si atmosféru street athletics mítingu po prvý raz v živote. VIZITKA: halová vicemajsterka sveta 2018, bronzová z halových majstrovstiev sveta 2014, dvojnásobná finalistka olympiád v Rio de Janeiro a Londýne (6. a 7.), dvojnásobná víťazka Hier britského spoločenstva (Commonwealth Games – 2014, 2018).

Vďaka Danke a Janke Velďákovým, ale i Jánovi Volkovi, ktorý bude hviezdou šprintérskej časti súťaže, nachádzajú cestu k atletike mnohí Košičania a fanúšikovia z východného Slovenska aj so svojimi deťmi.

OZ Atletika Košice už v tomto roku úspešne zorganizovalo druhý ročník atletickej súťaže pre žiakov ZŠ – Čokoládovej tretry Slovensko. Aj v prípade JBL JUMP FEST plnia organizátori prísľub, a trpezlivo pracujú na nasledovníkovi bývalých žiackych olympiád v podobe žiackej súťaže v skokansko – šprintérskom dvojboji pre deti vo veku 7 – 11 rokov. Deti budú súťažiť na športoviskách, na ktorých sa o niekoľko hodín neskôr predstavia skutočné atletické hviezdy. Košičania sa môžu tešiť hneď na troch slovenských víťazov česko – slovenského finále Čokoládovej tretry, na ktorej sa zúčastnilo neuveriteľných 14 – tisíc detí, super talenty Nelku Kucákovú, Paťku Bielikovú a Samka Nduku.

Pre verejnosť a neprihlásené deti bude vyhradené popoludnie (4. 9. 2018) od 16.00 hod., kedy si budú môcť vyskúšať a zatrénovať si na unikátnom športovisku, doplnenom aj o detský sektor na skok do výšky. Deťom sa budú venovať atletické osobnosti na čele s košickými odchovankyňami, Dankou a Jankou Velďákovými. Verejný pred súťažný tréning atletických hviezd budú môcť deti a fanúšikovia sledovať o 17.00 hod., potom dostanú možnosť získať fortografiu alebo vzácny autogram svojich atletických vzorov.

Hlavným dňom súťaže bude streda (5. 9. 2018), žiakom základných škôl Košického kraja, ako aj pozvaným žiakom, ktorí boli úspešní v projekte Čokoládová tretra Slovensko, budú patriť športoviská včase od 9.00 do 14.45 hod.

Hlavný program, v ktorom sa predstaví divákom 18 elitných atlétov v šiestich kategóriách, sa uskutoční v čase od 16.00 do 17.45 hod.

Organizátori výnimočného podujatia v našom meste veria, že práve atletické vzory a úžasná atmosféra špičkovej atletiky v centre Košíc môžu byť tou správnou cestou k tomu, ako priviesť deti a širokú verejnosť ku kráľovnej športových disciplín.