Prejsť na obsah

Deň železnice po prvýkrát s Vlastou

Košická detská historická železnica si 2. septembra pripomenula 63. výročie vzniku. Návštevníci si užili bohatý program, dopoludňajšie vlaky každú hodinu a premiérovú jazdu novej motorovej lokomotívy Vlasty.

Hlavný program Dňa železnice bol situovaný na konečnej stanici Alpinka. Popoludnie patrilo predstaveniu nového rušňa, prehliadke všetkých vozidiel a zábavným súťažiam rušňov a rušňovodičov. Hasiči z Medzeva predviedli historickú hasičskú techniku i penovú šou. Dopoludnia sa o zábavu najmenších návštevníkov postaral šašo Krak, popoludnie patrilo Usmievanke. Na svoje si prišli aj milovníci nafukovacích hradov. Modelársky klub pri Strednej priemyselnej škole dopravnej v Košiciach predviedol modelovú železnicu. Záujemcovia sa mohli povoziť na koníkoch či minivláčiku.

Po prvýkrát sa Čermeľom previezol nový prírastok detskej železnice motorový rušeň Vlasta. „Ide o úzkorozchodný rušeň typu TU 29.2004, ktorý pre Košickú detskú historickú železnicu zrekonštruovala 1. Kolínska lokomotivní spoločnosť. Financie na opravu boli použité zo slovensko - maďarského projektu Interreg, z ktorého je financovaná aj dostavba staničnej budovy," informoval Ľubomír Lehotský z občianskeho združenia Detská železnica Košice. Vozový park detskej železnice v súčasnosti tvoria dva parné rušne (Katka, Kritwig), tri motorové lokomotívy (Janka, Danka, Vlasta), výletné i kryté vozne.

Nástupná stanica v Čermeli sa mení pred očami. Nevzhľadné plexisklá na vozňoch nahradili číre sklá, ktoré cestujúcim umožnia lepšiu viditeľnosť počas jazdy. Staničná budova sa dočkala zateplenia, novej fasády, dobových smaltovaných informačných tabúľ, osvetlenia a pokročili aj interiérové úpravy. Už čoskoro budú sprístupnené toalety a sprchy pre personál, dopravnú kanceláriu a miestnosť pre mladých železničiarov.