Prejsť na obsah

Likvidácia tmavých holubov a ich nahradenie bielymi nie je aktivita mesta, ide o návrh Košičana

Po zverejnení pozvánky na zasadnutie Komisie životného prostredia, verejného poriadku a ochrany zdravia košického mestského zastupiteľstva sa začali na sociálnych sieťach objavovať statusy užívateľov, ktorí kritizujú či dokonca zosmiešňujú Mesto kvôli 2. bodu programu rokovania komisie s názvom: "Návrh na likvidáciu mestských holubov a ich nahradenie ušľachtilými plemenami holubov bielej farby." Nejde pritom o aktivitu Mesta Košice, ale o iniciatívu občana, ktorý oslovil poslankyňu mestského zastupiteľstva Ivetu Kijevskú s tým, že by chcel svoj návrh prezentovať na rokovaní komisie dňa 10. 9. 2018. Aby tak mohol urobiť, požiadala poslankyňa a zároveň predsedníčka komisie o zaradenie bodu 2 do programu rokovania.  

Obyvateľ košickej mestskej časti poslal svoj návrh na Miestny úrad Mestskej časti Košice – Staré mesto. Mestská časť následne postúpila uvedený podnet Košičana príslušnému referátu Magistrátu mesta Košice (MMK) na vybavenie s tým, že problematika riešenia premnoženia mestských holubov nepatrí do kompetencie mestskej časti. 

Návrh poslal občan dňa 13. 6. 2018 aj na Magistrát mesta Košice. Pracovníci referátu životného prostredia požiadali v tejto súvislosti o vyjadrenie sa k návrhu ohľadom likvidácie holubov Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (RVPS) v Košiciach. V stanovisku RVPS sa, okrem iného, píše: Problematika posúdenia nadmerného výskytu a tým potreby regulácie voľne žijúcich holubov je veľmi zložitá, a z platnej veterinárnej legislatívy nevyplývajú jednoznačné kompetencie, v rámci ktorých by sa takéto situácie dokázali rýchlo vyriešiť...Najväčším problémom pri takomto projekte, okrem nájdenia vhodného objektu, bude zabezpečiť vetracie otvory, povaly, strechy a všetky potenciálne miesta na hniezdenie holubov na budovách, ktoré nie sú v správe, alebo vo vlastníctve mesta Košice. 

V súvislosti s holubmi na území mesta treba povedať, že Mesto Košice nezaznamenalo sťažnosti a podnety občanov ohľadom premnoženia holubov. V posledných rokoch išlo „iba" o podnety zamerané na lokálne problémy v prípadoch, ak šlo o výskyt holubov z dôvodu, že boli kŕmené, prípadne správcovia bytov nevykonali technické opatrenia na zabezpečenie strešných priestorov, s cieľom zamedziť vniknutiu holubov a ich zahniezdeniu.