Prejsť na obsah

Viceprimátor Petruško chce, aby v košickej MHD mohli cestovať držitelia Janského plakety zdarma

Námestník primátora mesta Košice Martin Petruško požiadal Dopravný podnik mesta Košice, aby pripravil na rokovanie Mestského zastupiteľstva v Košiciach návrh na bezplatné cestovné v MHD pre držiteľov Janského plakety s trvalým pobytom v Košiciach. V súčasnosti môžu cestovať v košickej MHD zdarma len držitelia Kňazovického plakety.

„Som presvedčený o tom, že držitelia Janského plakety si zaslúžia tento benefit, pretože darovaním krvi zachraňujú ľudské životy a pomáhajú chorým uzdraviť sa. Myslím, že neexistuje šľachetnejší čin ako bezpríspevkové darovanie krvi. Verím, že ak poslanci mestského zastupiteľstva schvália tento návrh, prispejú zároveň k tomu, že takýmto benefitom budeme motivovať ďalších Košičanov, aby darovaním krvi pomohli k záchrane a vyliečeniu ľudí, ktorí takúto pomoc potrebujú," hovorí M. Petruško.
Bezpríspevkové darovanie krvi oceňuje Slovenský červený kríž podľa počtu odberov. Bronzová Janského plaketa je za 10 bezplatných odberov, strieborná Janského plaketa za 20 bezplatných odberov, zlatá Janského plaketa za 30 bezplatných odberov u žien a 40 bezplatných odberov u mužov a diamantová Janského plaketa za 60 bezplatných odberov u žien a 80 bezplatných odberov u mužov. Kňazovického plaketa je udeľovaná ženám za 80 bezplatných odberov a mužom za 100 bezplatných odberov.

Slovenský Červený kríž, územný spolok Košice - mesto ročne ocení približne 500 darcov krvi.
V roku 2017 si plaketu prevzalo 579 darcov a medailu profesora Kňazovického 10 darcov krvi. SČK v Košiciach celkovo eviduje 9461 držiteľov bronzovej plakety, 5095 držiteľov striebornej plakety, 2263 držiteľov zlatej plakety, 72 držiteľov diamantovej plakety a 110 držiteľov medailu profesora Kňazovického.