Prejsť na obsah

Košice Fashion Week 2018 a European Fashion Accelerator

Od 5. do 11. novembra 2018 sa Košice opäť premenia na metropolu módy vďaka už 5. ročníku najúspešnejšieho módneho projektu na Slovensku Košice Fashion Week (KFW). Akcia sa koná v priestoroch Kasární Kulturparku pod vedením riaditeľky Karolíny Bosákovej, ktorá je majiteľkou eventovej agentúry Unique One Events a taktiež i zástupkyňou nadačného fondu Happy Hearts Česká republika.

Tento rok sme program obohatili o niekoľko noviniek. Obľuba a dôležitosť streetwearovej módy rastú rýchlosťou svetla, čo sa odzrkadľuje i v prehliadkovom programe v podobe sviežeho konceptu Streetwear Platform. V rámci tejto sekcie sa predstaví česká značka Black Jesus Clothing spolupracujúca s interpretmi slovenskej a českej rapovej scény a značka Freier, za ktorou stojí Terézia Feňovčíková. Jej charakteristickým prvkom je surový dizajn prevzatý zo svojrázu ulice a jeho kombinovateľnosti.

V rámci programu KFW 2018 opäť poskytneme priestor medzinárodnému start-upu European Fashion Accelerator (EFA), sústreďujúcemu okolo seba komunitu mladých talentovaných návrhárov zo strednej Európy. Hlavným cieľom projektu je poskytnúť lepšie znalosti a praktické skúsenosti, ktoré uľahčia prechod z akademického do biznisového prostredia. Start-up tento rok prináša i unikátne nadstavbové body v podobe mentoringového programu a EFA Studio – e-shopu s designérskymi kúskami módnych návrhárov. Kampaňové fotky nafotil skvelý Iurii Ladutko.

Košice Fashion Week dáva široký priestor na prezentáciu i študentom zo škôl a univerzít s kreatívnym zameraním: SOŠ Gemerská, ŠUV Košice, UJEP z Ústí nad Labem, VŠVU z Bratislavy a ZČU z Plzne. Ani najmladší tvorcovia nie sú opomenutí a ich tvorivosť sa ukáže na prehliadke Fashion KidLab-u.

V programe sú zastúpené i známe značky luxusnej módy ako Patrizia Pepe, Pinko Milano, Armani Exchange, Karl Lagerfeld, Diesel či Baldinini, ktoré združuje Admar, alebo výber módnych značiek pod kurátorskou taktovkou Aupark-u.
Naviac v programe dostávajú priestor i lokálne značky vznikajúce na Slovensku ako Mikä Rauta, ktorá je dlhoročným výrobcom pánskej konfekcie a ZUPPA prinášajúca koncept trendového detského oblečenia, pričom filozofia značky je založená na princípoch Fair Trade.
KFW prezentuje i kolekcie úžasných slovenských návrhárok Mišeny Juhász, Idy Sándor, Jany Polak, či Zuzany Hakovej, ktoré taktiež vznikajú na Slovensku, podporujú lokálnu ekonomiku a žnú úspechy na medzinárodných trhoch.

Každoročnou súčasťou KFW 2018 je i jedinečný POP UP – store nachádzajúci sa v Kasárňach/ Kulturparku s vybranými dizajnovými kúskami z jednotlivých kolekcií.

Košice Fashion Week je podujatie, ktoré sa už dokonale zžilo s našim krásnym mestom. Košice vďaka nemu získavajú každoročne nový, farebný a nesmierne kreatívny rozmer. Jeho bohatá programová náplň, ktorá osloví rôzne vekové kategórie, je zárukou kvality a inšpirácie. Veľmi dôležitá je aj podpora mladých umelcov, ktorí tak získavajú nielen cenné skúsenosti, ale aj ideálnu možnosť prezentácie svojho talentu. Som veľmi rada, že v poradí už 5. ročník Košice Fashion weeku opäť dodá jesenným Košiciam nádych elegancie aj inovatívnych štýlov," hovorí Renáta Lenártová, viceprimátorka mesta Košice.

Tohtoročným highlatom bude ďalší ročník European Fashion Acceleratoru, unikátneho start-upu v oblasti módy a designu, ktorý je podporovaný Višegrádskym fondom. Košice Fashion Week bude opäť jeho hostiteľom a v rámci tohoto ročníku predstaví najtalentovanejších mladých módnych návrhárov zo strednej Európy. Novinkou je i prezentácia streetwarových značiek. V predchádzajúcom roku sme presiahli návštevnosť 15.000 hostí a sme veľmi pyšní na to, že úspech projektu ide roka v ruke s úspechom módnych návrhárov. Priestory K13 sú na akcie tohoto typu ideálne a bez ich podpory a podpory mesta Košice by takýto úžasný projekt ako KFW nikdy nevznikol. Piaty ročník módnej udalosti roku Košice Fashion Week prinesie na Východné Slovensko opäť atmosféru módnej metropoly, “ hovorí riaditeľka KFW Karolína Bosáková.

Zdroj: KFW