Prejsť na obsah

Pokračujú v odstraňovaní nelegálnych skládok

Odstraňovanie komunálneho odpadu uloženého v rozpore so zákonom z verejných priestranstiev zabezpečuje mesto prostredníctvom spoločnosti Kosit. Tá vlani vyčistila napríklad lokality Lunik IX, Poľov, Popradská, Demeter, Jarmočná, Rampová, koryto Hornádu v mestskej časti Ťahanovce – obec, lesné porasty na území Košíc atď. Podľa hovorcu Kositu Rolanda Bánhegyiho nelegálne skládky na Luniku IX odstraňovali vlani dvakrát. Ako doplnil, ďalšie nelegálne skládky na území mesta Košice odstraňovali operatívne počas roka a odviezli z nich ďalších približne 50 ton rôzneho druhu odpadu. Minuloročné výdavky z rozpočtu mesta na odstraňovanie odpadu uloženého v rozpore so zákonom predstavovali sumu cca 184-tisíc eur (vyše 5,5 milióna Sk). Tento rok je v rozpočte samosprávy vyčlenených na tento účel približne viac ako 66-tisíc eur (cca 2,milióny Sk).

Pokračujú v čistení mesta
V roku 2009 mesto zabezpečilo odstránenie nelegálnych skládok z Brečtanovej ulice a Borovicového hája, odkiaľ bolo odvezených spolu približne 120 ton komunálneho odpadu, košickú samosprávu to stálo 10 411 eur. Do prác na odstraňovaní odpadu boli zapojené mechanizmy spoločnosti Kosit (zmluvný partner mesta) a 6 aktivačných pracovníkov mestskej časti Západ.  „Vyčistili sme aj koryto Hornádu v rekreačnej zóne Súdky v mestskej časti Ťahanovce v spolupráci s miestnym úradom MČ – Ťahanovce a spoločnosťou Kosit a.s. a okolie cesty vedúcej do spaľovne v Kokšov Bakši. Do vyčistenia koryta Hornádu boli zapojení 9 aktivační pracovníci MČ. Cestu do spaľovne čistilo mesto v spolupráci so spoločnosťou Kosit," doplnil Peter Kačala z referátu životného prostredia Magistrátu mesta Košice. V týchto lokalitách boli spolu odstránené 3 tony odpadu. Výdavky na odstraňovanie odpadu uloženého v rozpore so zákonom v týchto lokalitách predstavovali sumu 319,74 eur.

Čistenie mesta prebehlo aj v ďalších problémových lokalitách. „Nelegálny odpad sme odstránili aj z okolia jazdeckého areálu a futbalového ihriska na Popradskej ulici, kde sme za pomoci 5 aktivačných pracovníkov MČ Západ a troch pracovníkov Správy mestskej zelene zlikvidovali 3 tony nelegálneho odpadu. Vyčistili sme aj parkovisko a odpočívadlo na Sečovskej ceste pri benzínovej pumpe na Furči. Do prác boli zapojení aktivační pracovníci MČ Dargovských hrdinov. V tejto lokalite bol zlikvidovaný odpad v objeme 3,8 tony. Upratovalo sa aj parkovisko pri Jazdiarni na Popradskej, kde pracovníci Kositu odstránili 7,8 ton odpadu. Mesto stála likvidácia v týchto troch spomínaných lokalitách 1611 eur," dodal Peter Kačala.

Začiatkom mája zabezpečilo Mesto Košice, firma Kosit, MČ Ťahanovce a MČ Sídlisko Ťahanovce odstránenie nelegálneho odpadu z lokality Na Demetri. Aktivační pracovníci pomocou ťažkých mechanizmov vypratali a odviezli (medzi MČ Ťahanovce a MČ Sídlisko Ťahanovce) celkovo takmer 81 ton. Samospráva za odvoz a likvidáciu odpadu v tejto lokalite zaplatila 6 514 eur.

Čistia okolie Cassosportu
Oddnes prebieha odstraňovanie odpadu uloženého v rozpore so zákonom v okolí haly Cassosport. Na likvidácii odpadu v odhadovanom objeme 50 ton sa podieľajú MFK v spolupráci s mestom Košice a spoločnosť Kosit. Pri odstraňovaní nelegálnej skládky bude použitý zhrňovač odpadu, nakladač odpadu a dva veľkokapacitné kontajnery.

V tomto roku celkovo doteraz stála Mesto Košice likvidácia odpadu uloženého v rozpore so zákonom 18 855,05 eur (568 027 korún). V odstraňovaní nelegálnych skládok hodlá samospráva operatívne pokračovať na základe zistení z našej kontrolnej činnosti v teréne a cudzích podnetov.

Nelegálny odpad je potrebné nahlásiť
V prípade zistenia odpadu uloženého v rozpore so zákonom je potrebné túto skutočnosť oznámiť Obvodnému úradu životného prostredia alebo Magistrátu mesta Košice. Úrad životného prostredia alebo magistrát následne požiadajú o súčinnosť policajné orgány, aby zistili vlastníka pozemku a pôvodcu odpadu. V prípade zistenia pôvodcu je jeho povinnosťou odstrániť odpad na vlastné náklady. Inak zabezpečí odstránenie odpadu z verejného priestranstva magistrát z finančných prostriedkov rozpočtu mesta. Podľa zákona o odpadoch každá osoba, ktorá uloží alebo ponechá odpad na inom mieste, než určila obec (stanovištia kontajnerov, zberné dvory, veľkokapacitné kontajnery), sa dopustí priestupku. V prípade zistenia konkrétneho zakladateľa nelegálnej skládky možno takejto osobe uložiť v priestupkovom konaní pokutu do výšky 166 eur (5-tisíc Sk). Osoba, ktorá založí nelegálnu skládku, môže byť sankcionovaná aj za porušenie všeobecne záväzného nariadenia mesta Košice č. 99/2007 o nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi na území mesta Košice a na mieste blokovou pokutou do výšky 33 eur (tisíc Sk).


Riešili už 109 prípadov
Spolu 109 prípadov tzv. nelegálnych skládok, resp. uloženia odpadu v rozpore s právnymi predpismi zistili príslušníci Mestskej polície Košice od začiatku tohto roka do konca apríla, z toho v 51 prípadoch identifikovali pôvodcu odpadu uloženého v rozpore so zákonom. „V 16 prípadoch sme uložili blokové pokuty na celkovú sumu 313 eur (9 430 Sk) a ďalším 9 páchateľom priestupku sme vystavili blok na pokutu nezaplatenú na mieste v celkovej výške 282 eur (8 500 Sk), 11 prípadov bolo riešených len napomenutím, bez uloženia pokuty, 6 prípadov oznámením správnemu orgánu na priestupkové konanie a 9 prípadov je v štádiu prešetrovania," informoval náčelník mestskej polície Milan Dvorožňák.

K najproblematickejším lokalitám s nelegálnymi skládkami odpadu patria hlavne nasledujúce miesta:
- priestranstvo pri záhradkárskej lokalite na ulici Jarmočná (mestská časť Košice – Juh),
- priestranstvo medzi halou Cassosport, hádzanárskou halou a trhoviskom Blšák (MČ Košice – Juh),
- priestranstvo (lesný porast) nad kostolom (MČ Košice – Myslava),
- priestranstvo pri centrálnom prekladisku rúd U. S. Steel (MČ Košice – Šaca),
- priestranstvo pri lokalite Na Demetri (MČ Košice – Sídlisko Ťahanovce),
- priestranstvo pri Austrálskej triede (MČ Košice – Sídlisko Ťahanovce),
- priestranstvo pri cestnej komunikácii na Sečovskej ceste (MČ Košice – Dargovských hrdinov),
- priestranstvo pri záhradkárskej lokalite Moňov potok (MČ Košice – Dargovských hrdinov),
- Borovicový háj nad ulicou Popradská (MČ Košice – Západ),
- priestranstvo v asanačnom pásme (MČ Košice – Západ),
- priestranstvo pri záhradkárskej lokalite Majer – Čičky (MČ Košice – Sever),
- priestranstvo (lesný porast) pri cestnej komunikácii smer Kostoľany nad Hornádom (MČ Košice – Sever),
- priestranstvo pri cestnej komunikácii smer Kavečany (MČ Košice – Sever a MČ Košice Kavečany).

V prípade zistenia odpadu uloženého v rozpore so zákonom môžu občania kontaktovať magistrát mesta Košice na týchto číslach:
- kancelária prvého kontaktu: 055 / 6419386
- oddelenie výstavby a životného prostredia – referát životného prostredia: 055 / 6419258 alebo 6419270
alebo na e-mailových adresách: nagy@kosice.sk, hrmo@kosice.sk, zivotne@kosice.sk.

Viac informácií, napríklad aj o umiestnení a prevádzkových hodinách zberných dvorov, možno nájsť na internetovej stránke mesta Košice www.kosice.sk v sekcii Servis pre občanov mesta v odpadovom hospodárstve

Ďalšie informácie, vrátane kalendára celoročného upratovania veľkokapacitnými kontajnermi a harmonogramu mobilného zberu ne