Prejsť na obsah

Mesto vyhlásilo súťaž na obnovu Mestského parku

Mesto Košice vyhlásilo 28. júla 2010 súťaž na urbanisticko-architektonické a sadovnícke riešenie obnovy Mestského parku v Košiciach.
Plocha parku s verejnou zeleňou je cca 18 ha. Z toho plocha športových plôch, ktoré dopĺňajú park v jeho severo-západnej časti, sú cca 3 ha. Tvoria ju Stará krytá plaváreň s priľahlým otvoreným bazénom a zázemím a časť tvorí súkromný areál bývalého krasokorčuliarkeho pavilónu s tenisovými kurtami a polyfunkčným domom.

„Cieľom súťaže je získať ucelený urbanistický názor na plochu vymedzenú Štefánikovou, Rumanovou, Svätoplukovou ulicou a Staničným námestím. Boli by sme radi, ak by zo súťaže vzišiel nápad, akým spôsobom funkčne i kompozične začleniť a prepojiť existujúce športové plochy s plochami verejnej zelene – teda parkom , ktorý je súčasťou ochranného pásma Mestskej pamiatkovej rezervácie Košice. A vytvoriť tak kvalitné prírodné prostredie pre oddych, šport, zábavu a kultúrne zážitky obyvateľov a návštevníkov Košíc,"- uviedol Rudolf Bauer, splnomocnenec mesta pre projekt Európske hlavné mesto kulúry - Košice 2013.

Mestský park v Košiciach dnes nie je výkladnou skriňou mesta. Nachádza sa v ňom nefunkčný a schátralý historický objekt bývalého korčuliarskeho pavilónu a kyrtej plavárne. Chýba prístupová komunikácia pre bývalý korčuliarsky pavilón, vonkajšiu časť krytej plavárne, hudobný altánok a údržbu parku. Absentuje dostatočný počet parkovacích miest pre návštevníkov plavárne a ostatných športových plôch, ako aj parku ako celku. Dnes sa v parku koncentrujú vandali. „V našom záujme je, aby sa v budúcnosti v parku stretávali rodiny, mládež, návštevníci centra mesta, cestujúci železničnou a autobusovou dopravou, dôchodcovia, športovci, turisti, i študenti neďalekej strednej školy, ktorí park aj v súčasnosti využívajú pre hodiny telesnej výchovy," povedal Bauer.
„Súťažný návrh musí rešpektovať platný Územný plán hospodársko-sídelnej aglomerácie Košice, kde je plocha parku vyčlenená pre plochy verejnej zelene. Spolu s plochou parku prezentovať odborný názor aj na riešenie územia bývalého krasokorčuliarskeho areálu, tenisových dvorcov, plavárne a kúpaliska, predovšetkým z urbanistického hľadiska, s dôrazom na ich vhodné dopravné a pešie napojenie. Ďalej návrh musí zachovať stromy v zmysle vyhodnotenia odborného dendrologického prieskumu a plochu parku chápať ako pešiu zónu a teda prípadný nutný dopravný prístup na zásobovanie či údržbu, riešiť po vybraných chodníkoch vo vymedzenom čase. Očakávame aj návrh osvetlenia a koncepciu bezpečnosti parku," – vysvetlil Martin Jerguš, zástupca riaditeľa Útvaru hlavného architekta mesta Košice.

V porote, hodnotiacej súťažné návrhy, budú aj architekti, sadovníci, zástupcovia mimovládnych organizácií, zástupcovia občanov.
„Predpokladané finančné odhady na obnovu mestského parku sú tri milióny eur, ktoré pokryjeme z európskych fondov. Samotná realizácia obnovy parku po úspešnej súťaži by mala začať v roku 2011," – povedal Rudolf Bauer.

V rámci harmonogramu na realizáciu investičnej akcie sme rezervovali, po ukončení architektonickej súťaže, celý jeden mesiac na verejnú diskusiu k návrhom. Závery verejnej diskusie budú zohľadnené pri definovaní zadania pre projektovú dokumentáciu revitalizácie parku, ktorú spracuje víťaz súťaže,"– ukončil Martin Jerguš.

Viac informácií  na http://www.kosice.sk/article.php?id=8199