Prejsť na obsah

Mesto Košice vyhlásilo súťaž na prestavbu amfiteátra

Predmetom súťaže je urbanisticko-architektonický návrh prestavby objektu amfiteátra na Festivalovom námestí v Košiciach na multifunkčný priestor s celoročnou prevádzkou, vrátane ideového riešenia náplne okolitého areálu.
„Poslaním súťaže je naštartovanie rozvoja územia v centrálnej a severnej časti Festivalového námestia. Cieľom investičného projektu je vytvorenie podmienok pre organizovanie kultúrnych podujatí väčšieho rozsahu a tiež pre rozvoj kongresového turizmu. To je zároveň napĺňaním cieľov hlavného rozvojového plánu mesta – Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja, schváleného poslancami Mesta. Inovatívne a architektonicky zaujímavé riešenie sa môže stať novou dominantou mesta Košice"- povedal Rudolf Bauer, splnomocnenec mesta pre projekt Košice 2013.

Pri návrhu prestavby amfiteátra je potrebné zohľadniť nasledujúce požiadavky:
- Kapacita navrhovaného objektu max. 4000 divákov
- Zázemie pre cca 150 účinkujúcich
- Zakomponovať už existujúcu budovu zázemia amfiteátra do riešenia
- Návrh prvku zastrešenia a opláštenia objektu, ktorý umožní celoročnú prevádzku
- Navrhovaná prestavba má vytvoriť multifunkčný priestor s komplexným zázemím – sociálne zariadenia, zázemie účinkujúcich, produkcia, réžia, reštauračné zariadenia
- Priestor navrhovať s ohľadom na kvalitu akustických vlastnosti

Z hľadiska platnej územnoplánovací návrh hospodársko sídelnej aglomerácie je riešená plocha vyhradená v západnej časti pre plochy mestského občianskeho vybavenia a vo východnej časti pre plochu verejnej zelene. Pri návrhu je potrebné dodržať rozsah min. 30 % plochy zelene v rámci plochy celého riešeného územia. Navrhnúť funkčnú náplň plôch uvoľnených zredukovaním kapacity amfiteátra tak, aby sa podporovali s hlavnom funkciou a zabezpečili okrem masovej nárazovej návštevnosti pri veľkých kultúrnych podujatiach aj dennú, menej masovú návštevnosť areálu za účelom krátkodobého oddychu a relaxu.
Je potrebné riešiť dopravný prístup a zásobovanie objektov v areáli, vyznačiť pešie prístupy k areálu od zastávok MHD, určiť možné vstupy a východy do navrhovaného objektu, navrhnúť riešenie pre doplnkové funkcie – bufety, informačné stánky, obchody, športové ihriská, U rampy, basketbalové koše, skatepark, trampolíny, parkovo upravené plochy, zeleň, polyfunkčná zeleň, plochy pre rôzne menšie podujatia, parkoviská pre prevádzku navrhovaného objektu a pod.
„Od súťažiacich chceme jasný názor na urbanisticko-dopravné riešenie kruhovej križovatky a spôsob zvládania veľkých kultúrno-spoločenských akcií po prestavbe amfiteátra. Areál amfiteátra je pohľadovým uzáverom Hviezdoslavovej aj Letnej ulice, zaujíma nás preto názor súťažiacich na doriešenie urbanistických vzťahov s Kalváriou ako významným krajinotvorným prvkom, ktorý pri amfiteátri trochu zaniká ako aj návrh prípadného nového využitia plochy pred a okolo amfiteátra. Kľúčové z prevádzkového hľadiska je riešenie dopravného napojenia celého územia," –povedal Martin Jerguš, z Útvaru hlavného architekta mesta Košice.
Predpokladaný rozpočet celého investičného projektuje do 8 miliónov eur (s DPH). Prostriedky budú poskytnuté – 95% zo štrukturálnych fondov a zo štátneho rozpočtu a 5% z rozpočtu mesta.
Súťažné návrhy je možné predložiť do 22. novembra 2010 do 14,00 hodiny.

Amfiteáter je situovaný v mestskej časti Sever pod kopcom známym ako Kalvária. Územie je jedným z najvýznamnejších uzlov dopravy v meste, v tesnom dotyku mestskej okružnej štvorprúdovej komunikácie a s priamym napojením na autobusovú a električkovú dopravou.
Dnešné územie amfiteátra využíva prirodzený reliéf terénu s navýšením pod posledným okruhom. Premietaciu plochu staticky podopiera objekt zázemia pre amfiteáter. Amfiteáter je jedinečný fenomén v pôdoryse mesta, ktorý koncom 20. storočia predstavoval jeden z hlavných centier kultúry v meste. Filmové festivaly pracujúcich, koncerty, folklórne festivaly,... Návštevy boli aj v rámci Československa unikátne – napr. film „Vtedy na západe" videlo 24 000 návštevníkov. Neskôr bola zrealizovaná rekonštrukcia časti tribún a výmena sedadiel. V súčasnosti má zredukovanú kapacitu. Usporadúvanie kultúrnych podujatí v amfiteátri sa v posledných rokoch utlmilo a kapacitné využitie amfiteátra sa zredukovalo na administratívno-správnu funkciu. Využitie verejného priestranstva aj plochy vyhradenej pre amfiteáter dlhodobo nedosahuje možnosti tejto lokality.Kapacita: sedenie plastové stoličky cca 7000, stupňovité sedenie cca 3000.
Územie je vďaka krížovej ceste a kostolu Sedembolestnej Panny Márií na Kalvárií významným duchovným miestom. Táto trasa je zároveň peším prepojením s prímestskou rekreačnou oblasťou Bankov.