Prejsť na obsah

Košice budú jediným slovenským mestom, v ktorom prebehne koordinované európske sčítanie ľudí bez domova

Popri európskych mestách Dublin, Miláno, Lyon, Porto, Münster, Ľubľana či Budapešť sa Košice stali jediným slovenským mestom, v ktorom prebehne koordinované sčítanie ľudí bez domova. Projekt financovaný z grantovej výzvy Európskej komisie vznikol v rámci iniciatívy EPOCH – Európskej platformy boja proti bezdomovectvu. Na európskej úrovni ho koordinuje Katolícka univerzita v Leuvene a na Slovensku ho zastrešuje Inštitút pre výskum práce a rodiny v spolupráci s Nadáciou DEDO a mestom Košice.

Projekt v Košiciach nadväzuje na Registračný týždeň rodín v bytovej núdzi

Cieľom tohto projektu je získať údaje o ľuďoch bez domova na území mesta, ktoré následne pomôžu pri advokácii v téme ukončovania bezdomovectva. V Košiciach už v roku 2021 prebehol rovnako v spolupráci mesta, Nadácie DEDO a Inštitútu pre výskum práce a rodiny Registračný týždeň rodín v bytovej núdzi. Z takto zmonitorovaných 310 rodín je aktuálne v programe Housing first Nadácie DEDO zabývaných 37, pričom 14 bytov na tento účel poskytlo mesto Košice. Plánované sčítanie sa okrem rodín zameria aj na jednotlivcov, ktorí sú bez domova a prespávajú vonku na ulici.

Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý) si uvedomuje, že sa mesto týmto problémom potrebuje zaoberať a verí, že hľadanie riešení dokáže oceniť aj majorita. Košice sú jedným z mála miest, ktoré má vypracovanú Koncepciu postupného ukončovania bezdomovectva 2022 – 2030 a zároveň jediným mestom, ktoré sa v rámci nej venuje problematike nelegálnych osídlení. Tých je v Košiciach aktuálne 13.

Dáta pomôžu k adresnejšej pomoci ľuďom v núdzi

Podľa námestníčky primátora mesta Košice Lucie Gurbáľovej (KDH) môže byť  sčítanie ľudí bez domova ďalším dôležitým krokom k postupnému ukončovaniu bezdomovectva v Košiciach: „Registračný týždeň nám priniesol cenné dáta, ktoré nám pomohli adresnejšie poskytovať pomoc najzraniteľnejším skupinám obyvateľstva. Tešíme sa, že ako jediné slovenské mesto máme možnosť v spolupráci s ďalšími európskymi mestami nadviazať na tento projekt. Získané informácie budú kľúčové pre rozvoj efektívnych politík a programov zameraných na riešenie problematiky bezdomovectva a pomoc ľuďom bez domova na ceste späť k dôstojnému životu.“

Riaditeľka Inštitútu pre výskum práce a rodiny Barbora Vávrová na úvodnom pracovnom stretnutí s kľúčovými aktérmi, poskytujúcimi služby zraniteľným skupinám  uskutočnilo na Magistráte mesta Košice v rámci prípravy sčítania, zase vyzdvihla, že získané skúsenosti a vedomosti by mohli v budúcnosti slúžiť ako podklad k zavedeniu jednotnej metodológie, aplikovateľnej v rámci Európskej únie.

Sčítanie ľudí bez domova sa v Košiciach a ďalších európskych mestách uskutoční v októbri tohto roka.