Prejsť na obsah

Košický deň kvetov v deň výročia tragickej nehody

V deň druhého výročia vážnej dopravnej nehody košických turistov pri chorvátskom meste Gospič si predstavitelia mesta a občania pripomenuli jej obete, ako aj obete ďalších tragédií, ktoré sa v meste odohrali. Medzi inými aj tragédiu vo Východoslovenských železiarňach v roku 1995.

Siedmy september sa tak stal dňom občianskej solidarity. S jeho názvom „Košický deň kvetov" sa spája symbolika, ktorá má občanom každoročne pripomenúť obete nešťastí v histórii mesta.

„Symboly majú v našom živote taký význam, aký im prikladáme. Ja osobne symbolom verím. Dovoľte, aby som tu a teraz pripomenul dva symboly času a miesta. Symbol času sa týka samotného dátumu 7. september. Práve presne v tento deň sa pred 391 rokmi odohrala v Košiciach iná tragédia. Za svoju pevnosť vo viere a obhajobu pravdy boli zavraždení traja kňazi, ktorí do histórie mesta i sveta vstúpili ako Traja košickí mučeníci. Druhý symbol sa týka tohto miesta a tu ležiaceho zvonu Urban. Tento slávny zvon dokazuje, že nielen ľudia, ale aj veci majú svoje smutné osudy. Myslím, že jeho srdce, navždy zmĺknuté v ničivom požiari, je symbolom nad všetky ostatné," prihovoril sa prítomným primátor František Knapík v pešej zóne mesta pri Urbanovej veži.

„Nech je v Košickom dni kvetov obsiahnutá nielen spomienka na tragédie, ale aj nádej, že naše mesto, naši občania, dokáže každú tragédiu spoločne prekonať a ísť ďalej. Stane sa tak vďaka vám, stane sa tak vďaka všetkým Košičanom, pre ktorých je toto mesto navždy ich." dodal primátor. Ako symbol nádeje zaznel v závere zhromaždenia z Urbanovej veže hlas živého zvona.