Prejsť na obsah

Pripravili sme pre vás Rozprávkové Vianoce

Rozprávky neodmysliteľne patria k Vianociam. A práve to je hlavný dôvod, prečo majú tie košické Vianoce už niekoľko rokov názov Rozprávkové. Košická Hlavná ulica sa aj tento rok premení na rozprávkovú vianočnú krajinu plnú vôní, chutí, svetiel a hlavne dobrej nálady. Mesto Košice pripravilo pestrý a bohatý program, ktorý prinesie celým rodinám veľa zábavy a niekoľko prekvapení. 

Na takmer celý december sa priestory Hlavnej ulice zmenia na „Vianočné mestečko". Cieľom organizátorov je spríjemniť predvianočnú atmosféru v centre mesta kultúrnym programom, v ktorom bude dominovať vianočná tématika s tradičnými vianočnými trhmi.



Predzvesťou blížiacich sa Vianoc je už tradične osadenie veľkého vianočného stromčeka na košickej Hlavnej ulici. Tohtoročnou dominantou výzdoby je krásny, urastený smrek z Malej Lodiny, ktorý má takmer 20 metrov

Vianočná výzdoba



Vianočná výzdoba od 5.12. 2016 do 6.1. 2017. Celkový vzhľad Hlavnej ulice dotvorí aj ručne vyrezávaný drevený Betlehem na pódiu pri Dolnej bráne. Dolná brána bude dozdobená prvkami mobilnej mestskej zelene, novým svetelným motívom. Okolo zvona pri Urbanovej veži bude osadený veľkoplošný adventný veniec a atmosféru Vianoc podčiarkne Dóm sv. Alžbety, ktorý nasvietime v „liturgických" farbách.

Vianoce budú vďaka novým svetelným prvkom ešte rozprávkovejšie



V tomto roku nám na hlavnom vianočnom stromčeku pribudne nové osvetlenie, vrátane jemnej a veľmi citlivej grafiky. Hlavná ulica ponúkne viacero nových prvkov od 2D a 3D prvkov, až po výzdobu stromov, ktoré zatiaľ žiadnu výzdobu nemali. Na Dolnej bráne ozdobíme niekoľko stromov po oboch stranách parku. „Biely" strom tento rok nahradí krásny vysoký 3D anjel. K fontánke pri Michalskej kaplnke pribudnú dvaja sediaci 2D anjeli. Vianočná výzdoba obohatí i priestor vchodov do parku. V parku za fontánou pribudnú pri oboch hlavných vchodoch do parku z ulice dve veľké 2D hviezdicové brány. 

Slávnostné otvorenie Košických rozprávkových Vianoc



Slávnostné otvorenie Košických Rozprávkových Vianoc je naplánované tradične na 5. decembra o 17.00 hod. pri Immaculate. Nebude chýbať príchod Mikuláša, Snehulienky a Anjela, rozsvietenie výzdoby a vianočného stromu. Top hosťom bude vynikajúca slovenská hudobná skupina HEX, ale i Dáša KOSTOVČÍKOVÁ, tanečná škola VIVA a 30 členný detský spevácky zbor Štátneho divadla Košice.

Vianočné programy na Hlavnej ulici na pódiu pri Immaculate



V nasledujúcich 18 dňoch sa po otváracom programe bude mesto Košice prezentovať prioritne vlastnými programami, alebo spoločnými z dielne partnerských umeleckých agentúr, spoločností a firiem. Piatky a soboty budú obsahovať zaujímavé koncerty, divadelné predstavenia či umelecké pásma mestských častí, umeleckých škôl a ďalších kultúrnych inštitúcií. Košičanom ponúkneme koncerty speváčky MICHAELLY, skupiny ABBA SLOVAKIA, zoskupení SILVAYOVCI s Robom ŠIMKOM a WENDIGO. Kulinárskym programom prispeje renomovaná reštaurácia PRIMI a KOŠICE - Turizmus zasa po roku navarí obľúbenú ANJELSKÚ KAPUSTNICU. Spestrením programov je veľká DJ party na pódiu, Mikulášsky beh, „televízny Zázračný ateliér" divadla Maškrta, zimná verzia vysokoškolského festivalu UNIFEST, rôzne tanečné vystúpenia a mnohé ďalšie.

Netradičný záverečný Košický koncert na Hlavnej ulici sa bude konať 23. decembra. Tentoraz pôjde o spojenie dvoch odlišných žánrov opery a operety s populárnou hudbou. Na jednom pódiu sa stretnú TOBIS TITUSZ, sólista Opery ŠD a skupina KOMAJOTA.



Výnimočné ROZPRÁVKOVO - to je vybudovanie rozprávkovej krajiny v štýle tradičných rozprávok v celom parku za hlavným pódiom. Rodiny s deťmi sa budú môcť zapojiť do hier, súťaží a kreatívnej tvorivosti so známymi rozprávkovými postavičkami.



Jedinečnými budú adventné programy na pódiu pri Dolnej bráne, obohatené o duchovný rozmer.Na Dolnej bráne počas všetkých adventných nedieľ nebude chýbať živý Betlehem s hercami a nadrozmernými bábkami.V tomto roku budú hostiteľmi programov najpočetnejšie národnosti žijúce v našom meste – Karpatskí Nemci a Maďari. Dva adventné programy začnú ešte pred otvorením Košických rozprávkových Vianoc – pretože prvá adventná nedeľa je v tomto roku už 27. novembra a druhá 4. decembra.

Vianočné programy v Historickej radnici



Tradičný Vianočný koncert mesta Košice s atraktívnymi hosťami je naplánovaný na 18.12.2016 o 18.00 hodine. Vystúpi KRISTÍNA, Lucia BUGÁLOVÁ, TRAJA Z RAJA, Tanečný súbor Adriany VRBOVEJ a malí folklórni vinšovníci. Prvýkrát bude mať koncert ešte väčší charitatívny dosah. Vstupenky budú k dispozícii záujemcom s dobrovoľným príspevkom od 3 €.Vyzbierané peniaze sa stanú súčasťou zbierky Primátorský punč.

Vianočné aktivity pri Urbanovej veži



Tento rok je hlavnou témou ľadových sôch „klasická rozprávka". K programovým novinkám patria i „Košické Historické Vianoce" – autentická rekonštrukcia oslavy Vianoc v stredoveku. Pohľad na vianočné obdobie mešťanov Košíc na prelome 18. a 19. storočia je pripravené v spolupráci so spoločnosťou VIA CASSA.

Silvester 2016



V posledný deň roka nevynecháme obľúbený Detský Silvester.V pestrom programe s tvorivou dielňou sa na deti teší s kúzlami, sranda-banda show a mini diskotékou kúzelník WOLF, tanečníci a speváci zo známeho ĽADOVÉHO KRÁĽOVSTVA.



Súčasťou programu veľkého Silvestra na Hlavnej ulici bude NICOLE McCLOUD, KMEŤO BAND a ešte jedno hudobné prekvapenie, Ľudová hudba ŠARIŠANCI, CHEERLEADERKY, skupina MIRO ŽBIRKA REVIVAL a DJ s diskotékovým programom. O polnoci pozdraví všetkých primátor mesta Košice a hostia. Nevynecháme ani neodmysliteľný Novoročný ohňostroj.

Vianočné trhy



Vianočné trhy sa budú konať v termíne od 05.12.2016 do 23.12.2016 s možnosťou predaja aj medzi sviatkami a aj po nich až do 06.01.2017,pričom skúšobná prevádzka je naplánovaná od 03.12.2016.Stánky budú rozmiestnené v priestore od Immaculaty smerom na severnú stranu k OD Tesco. 49 stánkov bude mať vo vyváženom počte zastúpené suveníry a občerstvenie tak, aby bol zachovaný najmä tradičný charakter trhov. Pre pohodlnú konzumáciu sú pripravené prístrešky medzi stánkami a premiérovo aj nové stoly, ktoré umiestnime v stredovom pásme nad prekrytým potôčikom.

Primátorský punč



Každoročnou súčasťou vianočných trhov je aj predaj primátorského punču. Celý výťažok z predaja opäť poputuje na dobrú vec a pomôže tým, ktorí to potrebujú. Tento rok budú všetky vyzbierané peniaze prerozdelené medzi organizácie:

KLUB FORRESTA GUMPA- Mladá nezisková organizácia, ktorá vznikla v roku 2011, stacionár otvorili od januára 2014. Ide o sociálne zariadenie rodinného typu s dennou dochádzkou, kde pomáhajú integrovať sa do spoločnosti ľuďom s mentálnym a zdravotným postihnutím.

MIESTO POD SLNKOM – Nezisková organizácia vznikla v roku 2002. Poskytuje sociálnu pomoc a humanitárnu starostlivosť osobám v núdzi, zvlášť opusteným deťom, deťom v detských domovoch a disfunkčným rodinám. Vyhľadáva rodiny pre opustené deti, poskytuje sociálne poradenstvo, pomoc a sprevádzanie náhradným rodinám a rodinám v kríze. 

PODANÉ RUKY - Cieľom občianskeho združenia je podať pomocnú ruku klientom, ktorí sa stretávajú v Dennom stacionári. V ňom sa môžu aktívne podieľať na sociálnom, spoločenskom a duševnom rozvoji. Radi by zároveň podporili aj Krízové stredisko Oceľová nádej, ktoré je zamerané na pomoc deťom, ktorých rodiny sa nachádzajú v krízových životných situáciách.

HALIGANDA - Občianske združenie už 15 rokov pracuje s deťmi i dospelými na poli detskej tvorby a spoločnej tvorivej práce a kreativity. Združenie so svojim portfóliom pracuje v komunite vo vekovom rozpätí od pol roka až do vekovej hranice 50+.

Video si môžete pozrieť tu: https://www.youtube.com/watch?v=ba4b2_lmceg