Prejsť na obsah

Pozrite si aktuálny zoznam a mapu 66 odberných miest na celoplošné testovanie v Košiciach

V Košiciach sa dnes začalo bezplatné testovanie osôb na ochorenie Covid-19. To je určené najmä pre ľudí s vyššou mobilitou, zamestnancov v prvej línii a kritickej infraštruktúry. Takisto by sa mali otestovať aj osoby, ktoré nemôžu vykonávať svoju prácu z domu alebo ľudia starajúci sa o svojich blízkych alebo nevládnych. 

Odberné miesta sú v piatok otvorené až do 20.00 hod. V sobotu 9. januára a v nedeľu 10. januára to bude v čase od 9.00 – 17.00 hod. V areáli K13 – Košické kultúrne centrá v Kulturparku na Kukučínovej ulici a vo Vstupnom areáli U.S. Steelu sa bude vykonávať testy aj v pondelok 11. januára. Celkovo bude v metropole východu počas týchto dní k dispozícii 66 odberných miest, v ktorých bude pôsobiť spolu 110 odberných tímov. 

"Cieľom mesta v spolupráci s mestskými časťami je odľahčiť enormný tlak na košické nemocnice, na našich zdravotníkov, ktorí denne podávajú heroické výkony, a pomôcť pri záchrane ľudských životov. Testovaním chceme pomôcť zlepšiť súčasnú situáciu a vyhnúť sa tomu, aby Košice dopadli ako Nitra, kde bude tvrdý lockdown," skonštatoval primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý).

Pozitívne osoby majú možnosť na 16 miestach ísť aj na PCR testovanie 

Testuje sa prevažne na základných školách, sú zriadené aj dve veľkokapacitné odberné miesta v priestoroch Magistrátu mesta Košice na Triede SNP 48/A a v Kulturparku. Pozitívne testované osoby, ktoré nebudú mať klinické príznaky, zároveň majú na 16 odberných miestach možnosť ísť aj na PCR testovanie. 

"Takto uvidíme, koľko falošne pozitívnych výsledkov nám vygeneruje antigénové testovanie. Máme akreditované laboratórium a tieto výsledky nahodíme do systému. Testovaní ľudia dostanú spätnú väzbu, budú informovaní a v prípade negatívneho výsledku PCR testu môžu byť z karantény uvoľnení," uviedla prednostka Ústavu epidemiológie Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) Monika Halánová. 

Podrobné informácie o všetkých odberných miestach v jednotlivých mestských častiach vrátane ich otváracích hodín a počtov odberných tímov nájdete tu: https://korona.kosice.sk/zoznam-odbernych-miest/

V grafickej podobe je možné nájsť odberné miesta po kliknutí na tento odkaz: https://korona.kosice.sk/korona-mapa/