Ugrás a tartalomra

A város alapvető adatai

Kassa városa, mely jelentőségével és nagyságával szlovákiai viszonylatban a sorban rögtön a főváros, Pozsony (Bratislava) után következik, Szlovákia keleti részében található, nem messze a magyar (20 km), ukrán (80 km) és lengyel határtól (90 km). Kassa Megye központja. 


Az előnyös határ menti helyzete a három ország határai közelében, fontos belföldi és nemzetközi utak mentén való elhelyezkedése elővetíti a gyümölcsöző üzleti kapcsolatokat. Ehhez nagymértékben hozzájárul a már meglévő vasúti csomópont és a nemzetközi jelentőségű repülőtér.

A város a Kassai katlanban fekszik, a Hernád (Hornád) folyó széles völgyében, melyet nyugatról a Szlovák Érchegység nyúlványai, keletről a Szalánci-hegység határolnak. A város központja 208 méter tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. A klíma Kassán mérsékelten meleg, júliusban 19° C, januárban -3° C átlaghőmérséklettel.

A város 22 önkormányzati városrészre oszlik. A város szervei feladatai ellátásával kapcsolatos szakmai, adminisztratív és szervezési munkákat a Kassai Főpolgármesteri Hivatal látja el, az egyes városrészek esetében a helyi önkormányzatok. Kassa város hivatalos szervei a főpolgármester és a váro­si közgyűlés. A városrészek szervei a polgármesterek és a helyi képviselőtestületek.

Kassa városa erős gazdasági bázissal rendelkezik, mely munkalehetőséget biztosít az azt körülvevő régió lakosainak is. A legnagyobb munkáltató az U. S. Steel Košice, s. r. o. kohászati vállalat. A nyilvántartott munkavállalók összességének nagy része az iparban dolgozik. Jelentős képviselettel bír az oktatás és a közlekedés szektora is.

A város lakóinak átlagéletkora 42,4 év (2021). Az oktatás nagymértékben képviselteti magát a városban. Több, mint 45 alapiskola, 10 gimnázium, 4 kereskedelmi szakközépiskola, 15 műszaki, mezőgazdasági, egészségügyi és művészeti irányultságú szakközépiskola van a városban, továbbá a Közgazdasági Egyetem, a Műszaki Egyetem 9 karral, a P. J. Šafárik egyetem 5 karral, valamint az Állatorvosi Egyetem.

A városban 14 bank található, melyek 43 fiókot üzemeltetnek.

 

© Foto: Alexander Jiroušek