Prejsť na obsah

10.12. - František Knapík privítal nového českého veľvyslanca

Nového veľvyslanca Českej republiky na Slovensku Jakuba Karfíka prijal dnes v Historickej radnici primátor mesta Košice František Knapík.

„Táto návšteva Košíc je mojou prvou oficiálnou pracovnou cestou na Slovensku mimo Bratislavy. Vaše mesto na mňa zapôsobilo príjemným, vľúdnym a krásnym dojmom. Som príjemne prekvapený, aký rozvoj mesto v uplynulom období zaznamenalo," vyjadril sa Jakub Karfík (50).

Narodil sa v Prahe, vyštudoval arabčinu a klinopis na Filozofickej fakulte Karlovej Univerzity a pracovnú kariéru začínal ako kurátor v Náprstkovom múzeu ázijských, afrických a amerických kultúr. V 90. rokoch bol riaditeľom zbierky Orientálneho umenia Národnej galérie v Prahe a od roku 1995 pracuje na ministerstve zahraničných vecí ČR, pričom ako veľvyslanec pôsobil v Pakistane, Egyptskej arabskej republike a Sudáne.

Primátor a český veľvyslanec sa zhovárali okrem iného aj o projekte Európske hlavné mesto kultúry 2013, o pozitívnych vzťahoch Košíc i obyvateľov celého regiónu východného Slovenska k Českej republike, ale aj o v minulosti zrušenom generálnom konzuláte ČR v Košiciach. „O to viac by som rád ocenil súčasnú činnosť Českého centra v Košiciach," povedal František Knapík. Stretnutia sa zúčastnila práve aj Kateřina Novotná, riaditeľka Českého centra v Košiciach, ktoré sídli na Rázusovej ulici.