Prejsť na obsah

10.12. - v Košiciach rokovalo Prezídium Únie miest Slovenska

Dňa 10. 12. 2009 sa v priestoroch Magistrátu mesta Košice uskutočnilo zasadnutie prezídia Únie miest Slovenska (ÚMS). Rokovania sa zúčastnil aj viceprezident ÚMS, primátor mesta Košice František Knapík, ktorý okrem iného prezentoval nesúhlasné stanovisko samosprávy Košíc s plánovanou ťažbou uránu, pričom prezídium prijalo vyhlásenie k petícii o úprave legislatívneho rámca v oblasti ťažby uránu.

Prezídium ÚMS vzalo na vedomie správu o činnosti a hospodárení a prerokovalo programové priority pre najbližšie obdobie – programy informatizácie a internetizácie územných samospráv, inteligentnej energie a uplatnenia alternatívnych zdrojov, ako aj program zvýšenia efektivity správy miest, podpory strategického riadenia a budovania ľudských zdrojov v samospráve.

Ďalej prerokovalo a zobralo na vedomie správu Komunálneho výskumného a poradenského centra (KVPC) a pokračovanie projektu „Benchmarking miest 2009" a v úvodnej prvej etape projektu „Komunálna reforma".

Hlavnými témami rokovania boli:
· Aktuálna legislatíva
· Súčasný stav finančného hospodárenia územných samospráv
· Operačný program informatizácia spoločnosti
· Účasť Únie miest Slovenska v orgánoch EU a CLRAE a v celoeurópskych programoch

Na záver prezídium prerokovalo a schválilo:
· Postup a stanoviská predstaviteľov Únie miest Slovenska v poradných orgánoch vlády, pri rokovaniach so zástupcami štátnej správy a ďalšími domácimi i zahraničnými partnermi
· Komuniké zo zasadnutia
· Vyhlásenie prezídia Únie miest Slovenska k petícii o úprave legislatívneho rámca v oblasti ťažby uránu (vpravo hore v prílohe)
· Vyhlásenie prezídia Únie miest Slovenska k predloženej štúdii uskutočniteľnosti projektov prioritnej osi č. 1 v rámci opatrenia 1.2 OPIS – Dátové centrum obcí a miest (vpravo hore v prílohe)

Zdroj: Marián Minarovič, generálny sekretár ÚMS