Prejsť na obsah

16.5. - Košice navštívil patriarcha Gregor III.

Pri príležitosti VI. Medzinárodného ekumenického koncertu sakrálnych spevov, ktorý sa uskutočnil v nedeľu 16. mája 2010 v Štátnom divadle, prijal primátor mesta Košice František Knapík v priestoroch Historickej radnice vzácnu návštevu – Jeho Blaženosť Gregora III., patriarchu Antiochie a celého Východu, Alexandrie a Jeruzalema, hlavu melchitskej gréckokatolíckej cirkvi. Na stretnutí sa zúčastnili aj Jeho Vysokopreosvietenosť Ján Babjak SJ, arcibiskup a metropolita gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku, bývalý prezident SR Rudolf Schuster a Jeho Excelencia mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Egyptskej arabskej rebubliky v SR pán Hassan Hanafy Mahmoud El-Laithy.

Jeho Blaženosť Gregor III. ocenil, že podujatie, ktorého posolstvo je spolupráca a zbližovanie jednotlivých cirkví sa koná v Košiciach. Vyjadril potešenie, že na koncerte zaznejú aj spevy cirkvi, ktorú zastupuje. „Spev má zvláštnu schopnosť, že zostáva v mozgu, v pamäti a vo chvíľach, keď viera slabne, pripomenie sa nám spev, ktorý posilňuje," – uviedol na stretnutí patriacha Gregor III., ktorý navštívil Košice po prvýkrát.

Primátor Košíc v rozhovore zdôraznil, že v našom meste sa dlhodobo udržiava duch spolupráce a znášanlivosti a mesto vytvára podmienky pre ekumenickú spoluprácu aj prostredníctvom spoločných podujatí za účasti jednotlivých cirkví. Všetci účastníci stretnutia sa po stretnutí spoločne odobrali na VI. Medzinárodný ekumenický koncert sakrálnych spevov, ktorý zorganizoval Inštitút NAPS (Naše Aktivity Pre Slovensko), do Štátneho divadla.