Prejsť na obsah

25.11. - modernejšie vzdelávanie žiakov košických ZŠ

Pod záštitou primátora mesta Košice Ing. Františka Knapíka sa v priestoroch Magistrátu mesta Košice konal dnes, 25. novembra, informačný seminár pod názvom Inovácie a moderné vyučovacie trendy košických ZŠ, ktorý bol zameraný na prezentáciu schválených projektov, podaných mestom Košice a základnými školami v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice v rámci Operačného programu Vzdelávanie.

Mestu Košice boli v rámci OP Vzdelávanie schválené dva projekty. Na projekt pod názvom ,,Inovácia vzdelávacieho programu košických ZŠ - cesta k zlepšeniu kľúčových kompetencií" bol mestu Košice schválený nenávratný finančný príspevok vo výške 151 014,20 € (45 49 453,79 Sk). Mesto sa na jeho spolufinancovaní podieľa 5% - sumou 7 948,12 € (239 445,063 Sk). „Projekt je zameraný na tvorbu, inováciu a implementáciu predmetov a ich oblastí na 5 základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. Učitelia zo základných škôl Bukovecká 17, Dolina 43 Košice - Poľov, Jenisejská 22, Ľudovíta Fullu, Maurerova 21 a Postupimská 37 počas trvania projektu vytvárajú 2 nové predmety, 61 nových didaktických pomôcok s dôrazom na podporu zvyšovania kvality vzdelávania na základe inovácií, jeden nový kurz, inovujú 9 predmetov a pripravujú žiakov na život a prácu vo vedomostnej spoločnosti. V projekte využívajú medzipredmetové vzťahy, rozvíjajú globálne vzdelávanie a vytvárajú podmienky pre žiakov tak, aby boli nielen dostatočne vzdelaní, ale aby sa aj naučili kriticky myslieť, analyzovať a vyhodnocovať informácie. Takýmto prístupom žiakom umožníme získať zručnosti, ktoré si vyžadujú nové pracovné miesta s vysokou pridanou hodnotou typické pre vedomostnú spoločnosť. Projekt potrvá dva roky," informoval nás Daniela Jutková, projektová manažérka.

Druhý projekt pod názvom ,,Košické moderné školy" bol podporený sumou 139 990,40 € (42 173 50,79 Sk) a mesto sa na jeho spolufinancovaní podieľa 5% - sumou 8 234,73 € (248 079,476 Sk). ,,Strategickým cieľom projektu je inovovať metódy, formy a obsah prírodovedných, jazykovedných a spoločenskovedných predmetov s využitím IKT, s dôrazom na vnímanie Košického regiónu, a integráciu detí so špeciálnymi potrebami. Všetky aktivity projektu sú prepojené hlavnou myšlienkou Plánu trvalo udržateľného rozvoja SR: Mysli globálne, konaj lokálne. Do projektu sú zapojené dve základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice, ZŠ Gemerská 2 a ZŠ Tomášikova 31. Všetky aktivity projektu priamo podporujú cieľ výzvy Inovovať obsah a metódy, skvalitniť výstupy vzdelávania pre potreby trhu práce vo vedomostnej spoločnosti a podporujú globálny cieľ Operačného programu Vzdelávanie - Zabezpečenie dlhodobej konkurencieschopnosti SR prostredníctvom prispôsobenia vzdelávacieho systému potrebám vedomostnej spoločnosti," spresnila Beáta Lopušniaková, manažérka projektu ,,Košické moderné školy".

Na seminári predstavili svoje úspešné projekty aj dve základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice – ZŠ Kežmarská 28 a ZŠ Užhorodská 39.

Projekty, zamerané na inovatívne formy práce a modernizáciu výchovno – vzdelávacieho procesu, podali školy samostatne, mesto Košice sa podieľa na ich spolufinancovaní 5% - sumou 11 578,47 € (34 88 12,987 Sk). ZŠ Kežmarská 28 získala na projekt s názvom „Znalosť cudzích jazykov nám otvára dvere do sveta" nenávratný finančný príspevok vo výške 68 476,76 € (20 629 30,87 Sk) a ZŠ Užhorodská 39 na projekt s názvom „Učenie (sa) nás baví" 154 937,98 € (46 676 61,59 Sk). Všetky schválené projekty OP Vzdelávanie sú spolufinancované zo zdrojov Európskeho spoločenstva.

V rámci predstavenia projektu „Znalosť cudzích jazykov nám otvára dvere do sveta" boli učiteľom zo ZŠ Kežmarská 28 odovzdané generálnou riaditeľkou Sekcie európskych záležitostí MŠ SR Miriam Kováčikovou a generálnou riaditeľkou Agentúry MŠ SR pre štrukturálne fondy EÚ Alexandrou Drgovou osvedčenia o absolvovaní vzdelávacích aktivít. Vzdelávacie aktivity boli zamerané na rozvíjanie kompetencií učiteľov v práci s interaktívnou tabuľou e-beam a na vytváranie inovatívnych metód s využívaním moderných didaktických prostriedkov a IKT.

Podpis memoranda
Súčasťou seminára bol aj podpis Memoranda o porozumení, ktoré vymedzuje rámec spolupráce medzi Mestom Košice a spoločnosťou Microsoft Slovakia.

V rámci celosvetovej iniciatívy spoločnosti Microsoft Corporation - Partneri vo vzdelávaní, ktorej snahou je aktívne zlepšovanie prístupu k technológiám a zlepšenie ich využitia vo výučbe, uzatvorila dnes spoločnosť Microsoft Slovakia s mestom Košice memorandum o porozumení. Jeho cieľom je zlepšiť prístup k informačným a komunikačným technológiám (IKT) a k ich používaniu na materských a základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. Podpisom memoranda sa spoločnosť Microsoft Slovakia a mesto Košice zaviazali k tomu, že budú spoločne podporovať využívanie IKT pri práci s deťmi a stimulovať vzdelávacie prostredie, podporujúce poznávací i spoločenský rozvoj. Spoločne budú pôsobiť aj v oblasti vytvárania kvalitných podmienok pre rozvoj a vzdelávanie pedagógov v oblasti digitálnej gramotnosti. Podpora sa bude týkať aj efektívnej implementácie IKT do predprimárneho, primárneho a nižšieho sekundárneho vzdelávania na školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. „Výsledkom našej spolupráce bude tiež spoločná podpora rozvoja znalostnej spoločnosti vytvorením moderného učebného prostredia na školách a princípu, že všetkým deťom, bez ohľadu na ich kultúrne, sociálne alebo fyzické rozdiely, by mali byť poskytnuté rovnaké možnosti prístupu k novým technológiám," uviedla po podpise memoranda Martina Slabejová, riaditeľka pre verejnú správu slovenskej pobočky spoločnosti Microsoft.

Projekt Notebook pre každého žiaka
Podpisom memoranda sa košické školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice začlenili aj do ojedinelého projektu Notebook pre každého žiaka. Ten je prvým slovenským projektom 1:1 computingu - inovatívnej formy vzdelávania, v rámci ktorej sa každý žiak učí s pomocou vlastného notebooku. Jednou z priorít mesta Košice v oblasti školstva je zavádzanie moderných pedagogických metód a inovácií do vzdelávania. Teší ma preto, že sme dnes prehĺbením spolupráce so spoločnosťou Microsoft otvorili dvere inovatívnemu projektu, ktorý pomáha učiteľom a žiakom objavovať nové horizonty vo vzdelávaní. Podpisom memoranda sa tri základné školy mesta Košice, ktoré prejavili záujem a majú podmienky na jeho realizáciu, čiže ZŠ Kežmarská 28, ZŠ Kežmarská 30 a ZŠ Staničná 13, zaradili medzi lídrov v oblasti zavádzania a integrácie digitálnych technológii do vzdelávacieho procesu na Slovensku. V každej z nich vybudujeme unikátnu triedu so vzdelávacím prostredím bohatým na technológie, v ktorom bude mať každý žiak k dispozícii na vzdelávanie svoj notebook. Učitelia, ale aj žiaci sa tak ocitnú v novom prostredí, ktoré im pomôže lepšie sa pripravovať na svoju budúcnosť," zdôraznil po podpise memoranda primátor mesta Košice František Knapík.

Do projektu Notebook pre každého žiaka, ktorý funguje už v šiestich triedach na Slovensku sa zapojí ďalších celkovo 72 žiakov a 6 učiteľov z troch košických škôl. Spoločnosť Microsoft Slovakia podporí projekt sumou 10 000 € (301 260 Sk). Mesto Košice sa na projekte bude podieľať sumou 6 000 € (180 756 Sk).