Prejsť na obsah

28.10. - podpísali zmluvu o nenávratnom príspevku pre mesto

Primátor mesta Košice František Knapík podpísal dnes v Štátnom divadle Zmluvu o pridelení nenávratného finančného príspevku vo výške 275 321 eur. Projekt s názvom Podpora rozvoja cestovného ruchu v regióne prostredníctvom cezhraničnej spolupráce, bude financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Maďarská republika – Slovenská republika 2007 – 2013. Slávnostný akt podpisu zmlúv zorganizoval Spoločný technický sekretariát v Budapešti spolu s Regionálnym informačným bodom Košice a zúčastnilo sa ho 20 zástupcov úspešných organizácií z oprávneného územia. „Z projektového rozpočtu je financovaný maďarský aj slovenský partner. Obaja sídlia v oprávnenom území. Mesto Košice ako lead partner projektu získal z uvedenej sumy nenávratný finančný príspevok vo výške 194 549 eur a mesto Miškolc, ako cezhraničný partner Košíc, príspevok vo výške 80 772 eur. Miera spolufinancovania 5 % je zabezpečená podľa jednotlivých diel čích rozpočtov oboch partnerov projektu,“ spresnila Terézia Vysocká, projektový manažér.

Cieľom projektu je podpora rozvoja turizmu v prihraničných regiónoch Slovenska a Maďarska prostredníctvom tvorby viacjazyčných návštevníckych informačných a propagačných materiálov, brožúr, CD a DVD vizitiek, DVD filmu o oboch partnerských mestách. K lepšej orientácii turistov pri návšteve oboch miest má pomôcť zavedenie informačného systému Audio Guide a elektronického informačného systému s využitím moderných informačných technológií, napr. Bluetooth. „Na území mesta Košice je v súčasnosti rozdiel v úrovni poskytovaných služieb verejnou správou. Cieľom tohto projektu je podporiť vyváženosť regionálneho rozvoja, no najmä napomôcť informatizácií verejných služieb. Týmto krokom chceme priblížiť ešte viac verejnú správu obyvateľom, predovšetkým v oblasti školstva, sociálnych služieb, kultúry, zdravotníctva a regionálnej politiky. Našou snahou v neposlednom rade bude dosiahnuť rozmach turizmu a zvýšiť povedomie populácie o turistických atrakciách a kultúrnom dedičstve oboch miest,“ uviedol v súvislosti s podpisom zmluvy primátor mesta Košice František Knapík.

Rovnosť príležitostí prístupu k informáciám chce mesto Košice dosiahnuť aj mutáciou webovej stránky mesta Košice v anglickom a maďarského jazyku, ale predovšetkým sprístupnením našej webovej stránky slabozrakým. „Priemerne sa počas pracovného dňa na webovú stránku mesta Košice prihlási 2000-2500 návštevníkov. Za rok 2008 sme evidovali 949 000 tisíc prihlásených. Rátame, že po implementácii projektu sa toto číslo znásobí na cca 1 400 000 používateľov za rok, a že mutáciou a sprístupnením stránky pre slabozrakých dosiahneme zamedzenie informačného deficitu,“ uzavrela Terézia Vysocká.