Prejsť na obsah

29.10. - Corriere della sera pripravuje reportáž o Košiciach

Novinárka z najväčšieho talianskeho denníka Corriere della sera Annamaria Speroni navštívila v uplynulých dňoch Košice kvôli príprave reportáže o našom meste. Corriere della sera zaradil nedávno Košice medzi 12 svetových miest budúcnosti, spolu s americkým Pittsburghom, ruským Vladivostokom, čínskym Tianjinom, brazílskym Florianopolis, austrálskym Alice Springs, japonským Kusatsu alebo francúzskym Marseille a ďalšími. Práve dvojička Marseille - Košice bude v roku 2013 nositeľom prestížneho titulu Európske hlavné mesto kultúry.

Taliansky denník ocenil najmä rozvojový potenciál Košíc v oblasti investícií a strategickú polohu mesta. Košice dostali v rebríčku Top 12 prívlastok „glocal", čím denník upozornil na špecifickú identitu mesta, kde sa stretáva lokálne s globálnym, pričom si uchováva miestnu výnimočnosť a zároveň je otvorené cudzincom z krajín celého sveta. Práve táto črta Košíc môže byť podľa Corriere della sera základom pre budúci rozvoj tohto zaujímavého mesta na východe Európy.

Annamaria Speroni strávila v našom meste necelý týždeň. V rámci viacerých návštev a rozhovorov, napríklad na Technickej univerzite, či v U. S. Steele, absolvovala tiež interview s primátorom mesta Františkom Knapíkom, riaditeľom magistrátu Marekom Kolárčikom, hlavným architektom Košíc Martinom Drahovským i vedúcim referát styku so zahraničím Rastislavom Puchalom. Privítali ju aj v neziskovej organizácii Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013. V rámci pobytu v Košiciach navštívila talianska novinárka takmer všetky mestské časti vrátane Lunika IX, kde s komunitnými pracovníčkami diskutovala o situácii v tejto mestskej časti a navštívila aj niekoľko rodín.

V rozhovore s primátorom Františkom Knapíkom sa talianska reportérka okrem iného zaujímala, čo Košice ponúkajú obyvateľom, návštevníkom, investorom, ako sa mesto rozvíja, ale pýtala sa aj na problémy, ktoré aktuálne samospráva rieši. „Za jednu z hlavných kvalít Košíc a významný potenciál rozvoja nášho mesta ako centra celého regiónu považujem vysoký počet šikovných a nadšených mladých ľudí, ktorí sú s Košicami citovo spätí, chcú tu žiť a niečo pre mesto urobiť. Aj cudzinci sa v našom meste cítia príjemne vďaka tomu, že Košičania sú srdeční a priateľskí. Som presvedčený, že Košice sú mestom, ktoré má esprit, a chceme, aby boli v budúcnosti čoraz lepším miestom pre obyvateľov, návštevníkov, aj investorov," vyjadril sa v interview primátor mesta Košice František Knapík.

Annamaria Speroni prezradila, že v zozname Top 12 svetových miest budúcnosti nemajú jednotlivé mesta určené konkrétne poradie, ale každé reprezentuje istú časť sveta a určité špecifické vlastnosti. Reportáže o viacerých mestách už boli v Corriere della sera zverejnené a Košice prídu na rad už čoskoro.


http://www.corriere.it/
http://korzar.sme.sk/c/5032650/kosice-zaradili-medzi-svetove-mesta-buducnosti.html

http://www.corriere.it/
http://korzar.sme.sk/c/5032650/kosice-zaradili-medzi-svetove-mesta-buducnosti.html