Prejsť na obsah

7.6. - Mesto Košice poskytuje pomoc aj okolitým obciam

Po náročnom víkende, aký prežilo mesto Košice i okolité obce, sa rozbieha technická i personálna pomoc povodňami postihnutým lokalitám.
Na základe požiadaviek starostov, ale aj po osobnej obhliadke primátora mesta Košice Františka Knapíka priamo v postihnutých obciach, mesto poskytne súčinnosť pri záchranných prácach a pri odstraňovaní škôd.

V Nižnej Myšli, kde je podľa informácií od starostu šestnásť neobývateľných domov, ktoré poškodila voda a následne aj zosunutá pôda, pomáhajú pracovníci civilnej ochrany mesta organizovať záchranne práce. V mnohých lokalitách ešte nie je preskúmaný rozsah škôd. Pracovníci Psychosociálneho centra Košice aktívne poskytujú profesionálnu psychologickú pomoc obyvateľom obce, ktorých vyčíňanie vodného živla postihlo najviac. Technickú pomoc vo forme ťažkých mechanizmov na čistenie a sprejazdňovanie ciest a lokalít zasypaných bahnom po zosuvoch podmočenej pôdy poskytujeme aj obci Sady nad Torysou," - povedal primátor mesta František Knapík.

Samospráva overuje možnosť vyhlásenia verejnej zbierky na pomoc postihnutým rodinám, o konkrétnej forme bude rokovať mestská rada na budúci týždeň.

Zosuvy sú ešte vždy masívne
K zosuvy podmočenej pôdy dochádza aj napriek tomu, že dlhotrvajúci dážď už ustal najmä v MČ Krásna nad Hornádom, kde je momentálne ohrozených až dvanásť domov. Sanácia ohrozených miest pokračuje, pohotovostná skupina zriadená mestom Košice zabezpečuje technickú a materiálnu pomoc (pracovnú obuv, pracovné odevy).

Masívny zosuv podmočenej pôdy nastal v obci Nižná Myšľa, poškodených je až 40 domov. Podľa predbežného statického posudku šestnásť z nich je neobývateľných. Primátor Košíc zabezpečil núdzovú dodávku pitnej vody pre obec zo zdrojov Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti.

Most je už prejazdný, Kostolianska je ešte uzavretá
Oddelenie správy komunikácii Magistrátu mesta Košice oznamuje, že Ťahanovský most v lokalite pri Súdkoch bol 7. júna 2010 krátko po 12. hod. hodiny sprejazdnený v oboch smeroch pre chodcov a motorové vozidlá do 3,5 tony. Na moste platí až do odvolania zákaz vjazdu pre motorové vozidlá nad 3,5 tony. Zákaz vjazdu je označený aj dopravnými značkami. Samospráva mesta žiada vodičov, aby v záujme vlastnej bezpečnosti zákaz vjazdu na most pre automobily nad 3,5 tony rešpektovali.

Až do odvolania platí aj uzávera Kostolianskej cesty v doterajšom rozsahu. Oddelenie správy komunikácii mesta Košice žiada vodičov o zvýšenú opatrnosť počas jazdy v Čermeli, v tejto lokalite hrozí nebezpečenstvo padania skál na vozovku. Na Severnom nábreží v MČ Džungľa môžu na vozovke v niektorých miestach chýbať kanálové vpusty a kanálové poklopy.

Údaje o škodách sa sumarizujú
Pokiaľ ide o identifikáciu rozsahu škôd a ich vyčíslenie, tímy pokračujú v zbieraní údajov a ich sumarizácii. Pracovníci civilnej ochrany mesta zbierajú údaje o škodách na majetku mesta, výšku škôd na majetku občanov a mestských častí eviduje samospráva jednotlivých mestských častí. Predbežný odhad výšky škôd na území mesta, spôsobených povodňou, uverejní Magistrát mesta Košice až po zosumarizovaní jednotlivých údajov.