Prejsť na obsah

Britskí učitelia navštívili Košice

V dňoch 24. - 31. októbra 2009 navštívila mesto Košice skupina učiteľov z Veľkej Británie. Počas svojho pobytu si postupne prezrú školy a školské zariadenia v Košickom a Prešovskom kraji, oboznámia sa s ich činnosťou a voľnočasovými aktivitami v školských zariadeniach. Hlavným cieľom návštevy je výmena poznatkov o problematike vzdelávania rómskych detí.

Vo štvrtok 29. októbra 2009, v rámci svojho pobytu na Slovensku, ktorý zorganizovalo Metodicko-pedagogické centrum Bratislava v spolupráci s British Council zavítala na Magistrát mesta Košice 11-členná delegácia, ktorú tvorili učitelia a zástupcovia riaditeľov 6 základných škôl v Anglicku a vedúci skupiny - Ethnic Minority Achievement Consultant. Skupinu zahraničných pedagógov sprevádzala RNDr. Mária Rychnavská, vedúca oddelenia medzinárodnej spolupráce a projektov z Metodicko-pedagogického centra v Bratislave.

Delegáciu prijal námestník primátora mesta Košice MUDr. Marek Vargovčák a PaedDr. Veronika Becová, vedúca referátu správy škôl a školských zariadení. Predmetom stretnutia bolo predstavenie činnosti škôl a školských zariadení v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu, voľnočasové aktivity a riešenie problematiky vzdelávania rómskych detí. Dôvodom riešenia problematiky rómskych detí zo Slovenska je ich početné zastúpenie na školách v Anglicku. Britskí kolegovia sa prostredníctvom tejto návštevy oboznámili s prostredím, z ktorého deti prichádzajú, s kultúrou a so systémom vzdelávania žiakov na Slovensku, aby mohli zlepšiť kvalitu výchovy a vzdelávania týchto detí vo Veľkej Británii. Hlavný problém, s ktorým sa stretávajú vo svojej praxi je záškoláctvo.

Námestník primátora mesta Košice MUDr. Marek Vargovčák informoval členov delegácie o rómskej problematike v našom meste a o návrhoch jej riešenia. Jedným z možných riešení je aj odsúhlasenie žiadosti mesta Košice o získanie nenávratného finančného príspevku z fondov Európskej únie na včerajšom rokovaní Mestského zastupiteľstva pre projekt „Lokálna stratégia komplexného prístupu Luník IX a na Demetri". Prostredníctvom tohto projektu sa bude komplexne riešiť rómska problematika na sídlisku Lunik IX.

Popoludní navštívili britskí učitelia Centrum voľného času Technik na Orgovánovej 5 v Košiciach. V centre voľného času sa oboznámili s činnosťou školských zariadení, ktoré ponúkajú služby pre deti a mládež v rámci voľnočasových aktivít a diskutovali s vedením CVČ o práci s deťmi.

Zástúpené britské školy:
Bowling Park Primary School
Whetley Primary School
St Josephs Catholic Primary School
Challenge College
Horton Grange Primary School
Belle Vue Boys School



zdroj: Oddelenie školstva MMK