Prejsť na obsah

Celomestská prehliadka ročníkových prác žiakov základných škôl a osemročných gymnázií

Základná škola, Krosnianska 4, Košice v spolupráci s Oddelením strategického rozvoja, referátom školstva, športu a mládeže Magistrátu mesta Košice zorganizovala 2. ročník Celomestskej prehliadky ročníkových projektov a prác žiakov základných škôl a osemročných gymnázií v zriaďovateľskej a územnej pôsobnosti mesta Košice. Celomestská prehliadka ročníkových prác sa uskutočnila 3. júna 2011 v čase od 8:30 – 12:30 hodiny. Miestom konania bola malá zasadačka na Magistráte mesta Košice, Trieda SNP 48/A v Košiciach.

Cieľom prehliadky bolo prezentovanie tvorivosti a nadania žiakov základných škôl a osemročných gymnázií v zriaďovateľskej a územnej pôsobnosti mesta Košice.  Cieľovou skupinou boli žiaci základných škôl prvého a druhého stupňa, žiaci osemročných gymnázií, rodičia prezentujúcich sa žiakov a najširšia pedagogická verejnosť.

Každoročne, v závere školského roka, organizuje ZŠ Krosnianska 4 pre svojich žiakov, v triedach pre intelektovo nadaných žiakov, školskú prehliadku ročníkových prác. Víťazi tohoročného školského kola reprezentovali ZŠ Krosnianska 4 na 2. ročníku celomestskej prehliadky. Svoj talent a nadanie si mali možnosť porovnať v rámci celomestskej prehliadky, na ktorej svoj talent a vedomosti prezentovalo 12 žiakov zo ZŠ Krosnianska 4 a 12 žiakov z piatich základných škôl. Prehliadka bola rozdelená do dvoch častí:

1. časť – nesúťažná – pre žiakov 1. – 4. ročníka,
2. časť – súťažná – pre žiakov 5.-9. ročníka.

Súčasťou prehliadky ročníkových projektov a prác bola aj výstavka ročníkových prác, triednych a školských časopisov zo ZŠ Krosnianska 4, ktorá bola inšpiráciou pre žiakov a pedagógov v ich ďalšej tvorivej práci. Každého prihláseného žiaka na prehliadke sprevádzal pedagogický zamestnanec a spolužiaci.

Na celomestskej prehliadke sa zúčastnili MUDr. Richard Raši, PhD., MPH - primátor mesta Košice a MUDr. Renáta Lenártová, námestníčka primátora. Prehliadku slávnostne otvoril primátor mesta . V príhovore si spomenul na svoje študentské roky. Poprial prítomným a súťažiacim, aby na prehliadke ročníkových prác načerpali nové informácie, nápady, príjemné zážitky, aby pri prezentovaní mali pohodu a nezažívali stres. O najúspešnejších ročníkových prácach rozhodovala 5 členná odborná porota i laická verejnosť - žiaci zo škôl, na základe odovzdania hlasovacieho lístka.

Pri vstupe do zasadačky dostal každý prítomný divák hlasovací lístok. Po odprezentovaní projektu posledného účastníka každý žiak mohol vyplniť a odovzdať hlasovací lístok s menom svojho favorita za 1. a 2. kategóriu. Prítomní v 1. časti v hlasovaní odovzdali svoj divácky hlas tretiakovi Alexovi Urazovi za prezentáciu „ Mäsožravé rastliny" a v 2. časti došlo k zhode u odbornej i laickej verejnosti a za najlepšiu bola vyhlásená ročníková práca pod názvom Moderné filmové efekty - žiaka 9 . ročníka ZŠ Krosnianska 4 Jakuba Kupčíka.

Najúspešnejší žiaci boli v závere odmenení diplomom a vecnými cenami, ktoré si prevzali z rúk Ing. Ladislava Lazára, námestníka primátora a riaditeľa ZŠ Krosnianska 4 PaedDr. Štefana Dzurovčáka. Každý účastník, ktorý na prehliadke vystúpil, získal taktiež vecnú cenu. Prítomní žiaci z iných škôl mali možnosť získať nové podnety a inšpiráciu pre ročníkové projekty a práce.
Spoločná fotografia na záver urobila peknú bodku za úspešnou aktivitou.

Zoznam prezentujúcich žiakov  a najúspešnejších ocenených prác sa nachádza v prilohe vpravo hore. 


Zdroj:  referát školstva, športu a mládeže MMK