Prejsť na obsah

Materská škola na Dénešovej je držiteľom Ceny excelentnosti

V Bruseli udeľovali Ceny excelentnosti za rok 2010. Ako jediná zo Slovenska bola ocenená Materská škola v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. ,,Na základe vypracovaného projektu Bezpečne na ceste sa Materská škola so súhlasom zriaďovateľa stala signatárom Európskej charty bezpečnosti cestnej premávky. Záväzky signatárov z jednotlivých krajín boli hodnotené komisiou a v kategórii Inštitúcie zvíťazil záväzok našej materskej školy," uviedla riaditeľka materskej školy Katarína Lukáčová.

K Európskej charte bezpečnosti cestnej premávky sa materská škola pripojila s projektom „Bezpečne na ceste"

Cieľom projektu je naučiť deti ako sa správať bezpečne na cestách:
- kde a ako sa môžu hrať vonku a nebyť v nebezpečí,
- naučiť ich bezpečne sa pohybovať na vozovke s bicyklom, s kolieskovými korčuľami, alebo inými detskými dopravnými prostriedkami,
- ako chodec Vidieť a byť videný, používanie reflexných prvkov na zlepšenie viditeľnosti na cestách,
- rozvíjať psychomotorické zručnosti- bicyklovaním od dvoch rokov, korčuľovanie na kolieskových korčuliach.

Európska charta bezpečnosti cestnej premávky je súčasťou Akčného plánu bezpečnosti na cestách, ktorý si stanovila Európska komisia s cieľom znížiť počet smrteľných nehôd na cestách, prijať konkrétne opatrenia, hodnotiť výsledky a ďalej zvýšiť povedomie o potrebe znížiť obete dopravných nehôd. Signatármi charty sú spoločnosti, združenia, miestne a verejné orgány, školy, inštitúcie. Všetci signatári majú možnosť priamo reagovať na dianie a znížiť svojimi aktivitami a opatreniami počet dopravných nehôd, podeliť sa o svoje názory a úspešné opatrenia. Svojimi záväzkami, pod ktoré sa podpísali v charte, rozšíria pole činností v rámci bezpečnosti cestnej premávky na národnej úrovni. Iniciatíva spočíva v organizovaní školenia vodičov, detí a seniorov o bezpečnosti cestnej premávky a správaní sa na cestách, vydávaní letákov o bezpečnosti cestnej premávky, publikovaní v informačných bulletinoch, rozhovoroch na školách a univerzitách na tému bezpečnosti na cestách, súťaže medzi deťmi školského veku a iných.

Bližšie informácie o Európskej charte nájdete na  http://www.erscharter.eu/news/19557