Prejsť na obsah

Mesto opäť dražilo, malé byty išli na dračku

Osem zo 16 mestských nehnuteľností sa podarilo vydražiť na štvrtkových a piatkových verejných dobrovoľných dražbách na Magistráte mesta Košice. Súčet vyvolávacích cien všetkých 16 nehnuteľností ponúkaných v týchto dražbách bol takmer 2,4 milióna eur. Súčet cien 8 vydražených nehnuteľností predstavuje čiastku vyše 235-tisíc eur.

Záujem bol o 8 z 9 ponúkaných bytov. Na dražbu iných nehnuteľností (pozemky, budovy) sa nik nezaregistroval.

Najvyšší počet účastníkov zaznamenali na dražbách bytov na Západe a v Starom Meste (18, 20, 23, 24, 36 účastníkov).

V štyroch prípadoch dokonca konečná cena, ktorá vzišla z dražby, prevýšila vyvolávaciu cenu o viac ako 100 percent.

Väčšinou išlo o jednoizbové byty s rozlohou od 22 do 42 m2.

„Byt na Gudernovej ulici na Západe svojou konečnou cenou 33 900 eur tromfol aj byty na Jesennej ulici v Starom Meste. Na jeho dražbu prišlo až 36 záujemcov, čo je za posledné roky rekordný počet účastníkov. Záujem o ponúkané byty bol teda mimoriadne vysoký," uviedol viceprimátor mesta Košice Mikuláš Čečko.

Doplnil, že dražba je najtransparentnejším a najefektívnejším spôsobom speňaženia prebytočného mestského majetku, čo zároveň umožňuje aj úsporu doterajších nákladov mesta na správu a údržbu týchto nehnuteľností, z ktorých väčšina vyžaduje značné investície do rekonštrukcie.

„Podľa vyjadrenia niektorých účastníkov, prísť na dražbu ich motivovali zaujímavé vyvolávacie ceny, vychádzajúce zo znaleckých posudkov, spolu s ich lokalitami. Verejná dražba splnila účel a ukázala reálne trhové ceny týchto nehnuteľností," zhodnotila vedúca referátu predaja majetku Magistrátu mesta Košice Darina Šebeňová.

„Štatisticky ide o jednu z vôbec najúspešnejších mestských dražieb v segmente malých bytov. Na rozdiel od predchádzajúcich tohtoročných dražieb sa týchto dražieb zúčastnili už opäť aj zástupcovia realitných kancelárií. Možno teda predpokladať istý náznak oživenia záujmu na trhu s nehnuteľnosťami o menšie byty, ako pozitívnu reakciu na už približne rok trvajúcu, krízou spôsobenú stagnáciu trhu s nehnuteľnosťami," vyjadril sa Jozef Harich, právnik magistrátu poverený funkciou licitátora verejných dobrovoľných dražieb organizovaných mestom.

Opakované dražby nehnuteľností, o ktoré zatiaľ nikto neprejavil záujem, i nové dražby ďalších nehnuteľností, o ktorých rozhodlo mestské zastupiteľstvo, by sa mohli uskutočniť približne v prvom štvrťroku 2010, ak poslanci neschvália iný spôsob nakladania s týmto prebytočným mestským majetkom.

Prehľad vydražených a nevydražených nehnuteľností:
v prílohe vpravo hore.

Súvisiace informácie:
http://www.kosice.sk/article.php?id=6593
http://www.kosice.sk/article.php?id=6427