Prejsť na obsah

Mesto prináša riešenie parkovania za Steel Arénou

S narastajúcim množstvom podujatí v Steel Aréne sa v posledných mesiacoch zvyšuje aj množstvo problémov a všeobecná nespokojnosť obyvateľov priľahlých ulíc. Obyvatelia dotknutého územia sú nespokojní najmä s organizáciou dopravy, obmedzovaním pohody bývania a s negatívnymi vplyvmi súvisiacimi so životnými podmienkami, ktoré vznikli v dôsledku výstavby a sprevádzkovania Steel Arény.

Na podnet starostu mestskej časti Košice – Juh Jaroslava Hlinku bola zvolaná séria stretnutí, keďže aj podľa jeho slov je koordinácia dopravy v čase podujatí v Aréne nepostačujúca. „Návštevníci podujatí parkujú na parkoviskách, ktoré boli vybudované v rámci sídliskovej zástavby, parkujú v zeleni, znehodnocujú sadové a terénne úpravy, ktoré realizovalo mesto," dodáva J. Hlinka.

Plocha od Steel Arény až po vyústenie Žižkovej ulice bola mestom prenajatá občianskemu združeniu Košická Aréna. V budúcnosti by na nej mala vyrásť tréningová hala a túžobne očakávaný parkovací dom. Začiatok výstavby je plánovaný na jún tohto roka a v súčasnosti už prebiehajú prípravy na realizáciu výstavby. Podľa vyjadrení zástupcov o.z. Košická Aréna „všetko je podmienené získaním dostatočných finančných zdrojov". Mesto Košice poskytne zo svojich zdrojov na výstavbu tréningovej haly v tomto roku 20 mil. Sk.

Problémami s parkovaním sa zaoberá mesto v spolupráci s dotknutými subjektmi. Na posledných stretnutiach zainteresovaných organizácií padlo niekoľko alternatívnych návrhov riešenia nepriaznivých dopadov najmä na obyvateľov ulíc Žižkova a Jánošíkova. „Našou snahou bolo v prvej fáze riešiť parkovacie priestory rezidentov bývajúcich v dotknutej oblasti, aby počas podujatí v Aréne bezpečne a bezproblémovo zaparkovali v mieste svojho bydliska," vysvetlil námestník primátora Jozef Filipko. Podľa neho ako najvhodnejšie parkovisko, ktoré sa vymedzí na tento účel, je parkovacia plocha medzi Jánošíkovou a Štúrovou (vydláždená plocha za Steel Arénou). „Toto riešenie si ešte vyžaduje rokovania so zástupcami Steel Arény. Legislatívne a technicky sa to dotiahne v najbližších týždňoch," dodal J. Filipko. Parkovisko sa počas podujatí v Steel Aréne zabezpečí strážnou službou, ktorá naň bude vpúšťať iba rezidentov bývajúcich na Jánošíkovej a Žižkovej ulici.

Z dlhodobého hľadiska bude mesto hľadať alternatívy vo zvýšenej motivácii občanov k využívaniu MHD a prijatím takých opatrení pre motoristov, skrz ktoré by využívali parkovacie plochy pri nákupných centrách. „Do úvahy prichádzajúcim návrhom je aj možnosť mať v cene vstupenky na podujatie započítaný lístok na MHD alebo zapísanú určenú lokalitu na parkovanie," doplnil J. Filipko.

Mesto Košice sa bude zaoberať všetkými možnými alternatívami počas celého roka. Do vyriešenia tejto situácie priestor okolo Arény monitoruje počas podujatí mestská a dopravná polícia, ktoré podľa možnosti usmerňujú autá a návštevníkov.