Prejsť na obsah

Mesto vyhlásilo medzinárodnú architektonicko-urbanistickú súťaž na kasárne KULTURPARK

Mesto Košice v spolupráci s neziskovou organizáciou Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013 a Slovenskou komorou architektov vyhlásilo medzinárodnú verejnú súťaž s názvom: Architektonicko-urbanistické riešenie Kasární - KULTURPARK, Košice.

Predmetom tejto anonymnej dvojkolovej súťaže návrhov je ideové architektonicko-urbanistické riešenie areálu bývalých vojenských kasární a jeho premena na kultúrne centrum mesta v rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry 2013. Zároveň sa súťaží o kontrakt na spracovanie projektovej dokumentácie rekonštrukcie mestských objektov v areáli.

Súťažné podmienky si môžu záujemcovia vyzdvihnúť do 13. 11. 2009 do 15.00 hod. na magistráte. Informácie o súťaži možno získať na www.kosice.sk, na telefónnych číslach 6419314 alebo 6419320, či e-mailom na adrese viliam.beno@kosice.sk.

Súťažné návrhy do 1. kola je potrebné predložiť do 3. 12. 2009. Výsledky 1. kola budú oznámené do 20. 12. Z prvého do druhého kola vyberie porota maximálne 5 postupujúcich uchádzačov. Tí budú mať na odovzdanie súťažných návrhov do 2. kola termín 4. 2. 2010. Meno víťaza sa verejnosť dozvie 17. februára.

„Cieľom súťažných návrhov 1. kola je prezentovať základné urbanistické riešenie areálu samotného, ako aj zadefinovanie jeho vzťahu k okolitej urbanistickej štruktúre. Návrh má obsahovať funkčné a prevádzkové vzťahy v areáli, využitie jednotlivých objektov. Potrebné je definovať základné objemové, výškové a dopravné riešenie areálu, určiť vstupy do areálu, pohyb peších a vozidiel po areáli, vyriešiť zásobovanie a parkovanie," uviedol zástupca hlavného architekta mesta Košice Martin Jerguš. Doplnil, že cieľom súťažných návrhov pre 2. kolo bude podrobnejšie dopracovanie vybraných návrhov z 1. kola.

Viac informácií o súťaži nájdete na http://www.kosice.sk/article.php?id=6351. Sledujte aj www.kosice2013.sk.

Kasárne KULTURPARK sú kľúčovým investičným projektom Košíc ako Európskeho hlavného mesta kultúry 2013. Cieľom je transformácia bývalých vojenských skladov na moderné a v rámci Slovenska jedinečné centrum kultúrneho života a kreativity. Komplex postindustriálnych budov s vysokou historickou hodnotou a fascinujúcou atmosférou vytvorí originálnu platformu pre vzdelávanie, tvorbu a prezentáciu umenia. Kasárne KULTURPARK v sebe spoja centrum súčasného umenia, inkubátor umení a kreatívneho priemyslu, priestor pre rezidenčné pobyty a nové výstavné priestory mesta Košice.