Prejsť na obsah

OBNOVA KULTÚRNYCH PAMIATOK - PROGRAM OBNOVME SI SVOJ DOM

Podprogram 1.1 obnova kultúrnych pamiatok
Cieľom podprogramu je podpora projektov systematického prístupu k ochrane kultúrnych pamiatok, príprava a realizácia obnovy a reštaurovania kultúrnych pamiatok; prezentácia a využitie kultúrnych pamiatok v súlade s ich pamiatkovými hodnotami.

Podprogram 1.2 obnova kultúrnych pamiatok v lokalitách svetového kultúrneho dedičstva

Cieľom podprogramu je podpora projektov systematického prístupu k ochrane pamiatkových území a kultúrnych pamiatok v lokalitách, ktoré sú zapísané v Zozname svetového dedičstva; príprava a realizácia ich obnovy, reštaurovania a regenerácie; prezentácia a využitie kultúrnych pamiatok a pamiatkových území v súlade s ich pamiatkovými hodnotami.

Podprogram 1.3 aktivity kultúrnej politiky a edičnej činnosti v oblasti ochrany pamiatkového fondu
Cieľom podprogramu je systémová podpora subjektov zainteresovaných v procese ochrany pamiatkového fondu (napr. vlastníci kultúrnych pamiatok, neziskové organizácie, občianske združenia, fyzické osoby, samospráva a pod.), ktorých cieľom je identifikácia, dokumentácia, prezentácia a interpretácia kultúrnych a pamiatkových hodnôt pamiatkového fondu.

Podprogram 1.4 obnova a využitie pamätihodností obce vo verejnom záujme
Cieľom podprogramu je podpora projektov prípravy dokumentácie, realizácie, obnovy pamätihodností obce podľa § 14 ods. 4 pamiatkového zákona a využitie pamätihodností obce vo verejnom záujme a v súlade s hodnotami a charakterom pamätihodností. Pamätihodnosti obce sú najmä hnuteľné, nehnuteľné veci, objekty, kombinované diela prírody a človeka, ktoré sa viažu k histórii a osobnostiam obce, regiónu, národa – diela výtvarného umenia a architektúry, urbanistické kompozície, kultúrna krajina, prírodná krajina, historické parky, historické záhrady, historické cintoríny a náhrobníky s kultúrno-spoločenskou alebo historickou hodnotou. Podpora podprogramu je zameraná tiež na zriadenie pamätných miest osobností a historických udalostí obce, regiónu, národa.

Dotácia sa poskytuje v programe prioritne :
- v podprograme 1.1 na obnovu hnuteľných a nehnuteľných kultúrnych pamiatok v mestských pamiatkových rezerváciách,
- v podprograme 1.2 na obnovu kultúrnych pamiatok - meštianskej architektúry v lokalitách svetového kultúrneho dedičstva, zameranú na trvale udržateľný rozvoj,
- v podprograme 1.3 na vydávanie odborných publikácií o pamiatkovom fonde,
- v podprograme 1.4 na obnovu pamätihodností obce - historických parkov, verejnej zelene a drobnej architektúry, zameranú na trvale udržateľný rozvoj.

Žiadateľom o dotáciu može byť :
a) fyzická osoba,
b) podnikateľ,
c) vyšší územný celok alebo obec,
d) rozpočtová organizácia alebo príspevková organizácia, ktorej zriaďovateľom je vyšší
územný celok alebo obec,
e) občianske združenie,
f) nadácia,
g) záujmové združenie právnických osôb, ak je právnickou osobou,
h) nezisková organizácia poskytujúca všeobecne prospešné služby,
i) neinvestičný fond,
j) vysoká škola,
k) registrovaná cirkev alebo náboženská spoločnosť,
l) Matica slovenská.

Žiadateľom v podprogramoch 1.1., 1.2. môže byť len vlastník národnej kultúrnej pamiatky, alebo vlastník miestnej pamätihodnosti obce v podprograme 1.4. Správcovské spoločnosti, nájomcovia, užívatelia a splnomocnenci vlastníkov kultúrnych pamiatok nemôžu byť žiadateľmi v hore uvedených podprogramoch.

Žiadateľovi, ktorý poskytuje všeobecne prospešné služby nemožno poskytnúť dotáciu na úhradu výdavkov na jeho správu, rovnako nie je možné poskytnúť dotáciu ak ním predkladaný projekt už získal inú dotáciu zo štátneho rozpočtu alebo rozpočtov národných a nadnárodných štátnych fondov.


Termín predkladania žiadosti v roku 2007 pre všetky 4 podprogramy je do 16. februára 2007.

Kompletné informácie ohľadom grantového systému Ministerstva kultúry Slovenskej republiky na rok 2007, môžte získať na webovej stránke Ministerstva kultúry SR www.culture.gov.sk , alebo na Ministertve kultúry Slovenskej republiky, sekcia ekonomiky resp. sekcia kultúrneho dedičstva, Námestie SNP 33, 813 31 Bratislava.