Prejsť na obsah

Primátor prijal španielskeho veľvyslanca

Primátor Zdenko Trebuľa prijal vo štvrtok 3. novembra v Historickej radnici na Hlavnej ulici mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Španielskeho kráľovstva Jeho Excelenciu pána Miguela Aguirre de Cárcera. Na prijatí sa zúčastnil aj honorárny konzul Španielskeho kráľovstva Daniel Lučkanič.

Španielsky veľvyslanec bol na prvej oficiálnej návšteve Košíc a druhé najväčšie slovenského mesto bolo zároveň aj cieľom jeho prvého výjazdu mimo Bratislavy. Vo večerných hodinách sa v Dome umenia zúčastnil na koncerte španielskej hudby. „Košice sú nádherné historické mesto, ale cestou z letiska som videl aj jeho nové časti. Je možné, že v budúcnosti tu príde španielska spoločnosť, pretože je jedným zo záujemcov o privatizáciu košického letiska, ktoré zastupuje tunajšia J&T," povedal pri stretnutí s primátorom Miguel Aguirre de Cárcer. O možnosti príchodu ďalších španielskych investorov hovoril aj v súvislosti s pripravovanou misiou Centra ekonomického rozvoja U.S.Steelu Košice, ktoré koncom novembra pripravuje prezentáciu našich možností v najväčších španielskych mestách Madrid, Barcelona a Bilbao. Veľvyslanec vyzdvihol aj prácu španielskeho bilingválneho gymnázia, ktorého študenti majú živé kontakty so španielskymi spolužiakmi.

Primátor Zdenko Trebuľa upozornil na miesto Košíc na historickej mape Európy a na možnosti, ktoré bude mať ako najvýchodnejšia metropola krajín Schengenskej dohody. „Zatiaľ stále narážame na problém chýbajúcej infraštruktúry, ktorá odrádza zahraničných záujemcov o investovanie. Moja osobná skúsenosť z niektorých španielskych území potvrdzuje, že tamojší hospodári tam, kde chcú pritiahnuť investorov, najprv postavia cesty a zavedú infraštruktúru. Záujem podnikateľov je potom prirodzený," povedal primátor Zdenko Trebuľa. V Košiciach podľa informácie honorárneho konzula Daniela Lučkaniča pôsobia dve španielske spoločnosti Jobelsa a Favresia.