Prejsť na obsah

Slávnostné odovzdanie zrekonštruovaných priestorov na ZUŠ Jantárová 6

Zrekonštruované priestory na ZUŠ Jantárovej v Košiciach boli dnes dopoludnia slávnostné odovzdané do užívania za prítomnosti poslanca MZ a predsedu Komisie školstva, mládeže a športu RNDr. Ing. Emila Petrvalského, CSc. a vedúcej oddelenia školstva MMK pani Mgr. H. Jeníkovej, ako aj ďalších pozvaných hostí a zamestnancov školy.

Na prízemí obnoveného pavilónu D sa nachádzajú dve tanečné sály so špeciálnou podlahou určenou pre záťažové aktivity a zrkadlové steny s baletnými tyčami pre väčšie aj menšie deti. Súčasťou je kabinet určený pre učebné pomôcky, ale aj šatne pre pedagogičky, korepetítorky i žiakov. Všetky šatne majú úplné sociálne vybavenie spĺňajúce najnovšie hygienické normy. Na prízemí je aj sklad kostýmov pre žiakov tanečného odboru.

Základná umelecká škola na Jantárovej ulici v Košiciach má dlhoročnú históriu, ktorá sa začala písať v roku 1784 vznikom prvej hudobnej triedy v meste Košice. Hudobný odbor prešiel dlhoročným vývojom, keď sa v roku 1999 začal po 215 rokoch vyučovať literárno-dramatický odbor. O päť rokov neskôr bol otvorený tanečný a výtvarný odbor a ZUŠ Jantárová sa stala plneorganizovanou základnou umeleckou školou. V roku 2009 sme si pripomenuli už 225. výročie jej vzniku. V poslednom období záujem o štúdium na škole narastá a počet žiakov dosiahol tisícku. Pozitívne nie sú len kvantitatívne výsledky. Kvalitu školy potvrdzujú jej žiaci, ktorí získavajú úspechy na celoslovenských aj medzinárodných súťažiach, verejných vystúpeniach, festivaloch a významných kultúrnych podujatiach.

ZUŠ mala počas dlhých rokoch priestorové problémy a sídlila v rôznych budovách na Kováčskej 20, na Rumanovej, Leninovej, Kováčskej 48, neskôr na Zbrojničnej 5 a od roku 1993 na Jantárovej 6 v Košiciach. V tejto budove sa po rokoch začali prejavovať vážne statické nedostatky.
V roku 2004 bola zriaďovateľom uskutočnená prvá rekonštrukcia na pavilónoch B a C. Ďalšia sa začala v septembri 2009 vo väčšom rozsahu na pavilóne D aj s nadstavbou. Prízemie pavilónu bolo dnes odovzdané do predčasného užívania.
V zrekonštruovaných priestoroch budú vytvorené výborné podmienky pre úspešné vyučovanie skupinového odboru akým je tanec pre vyše 125 žiakov školy.

„Vedenie oddelenia školstva a predstavitelia mesta Košice dokázali, že im záleží na vylepšovaní podmienok žiakov a zamestnancov škôl a napriek ťažkej finančnej situácii preukázali schopnosť správne hospodáriť," uviedla Mária Takáčová, riaditeľka ZUŠ Jantárová.

Zdroj: oddelenie školstva MMK