Prejsť na obsah

Sprievodné školské podujatia v meste Košice v rámci Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji

Určite už aj školská mládež vie, že sa Košice v dňoch 29.4. – 9.5.2011 stanú dejiskom Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji. V súvislosti s organizáciou MS v hokeji mesto Košice zorganizovalo v školách a školských zariadeniach sprievodné školské podujatia ako: výtvarnú súťaž, vedomostnú súťaž, malé majstrovstvá športových tried ZŠ na umelej ľadovej ploche, hokejbal atď.

V súvislosti s majstrovstvami sveta boli školy požiadané o propagáciu Majstrovstiev sveta v hokeji medzi žiakmi v škole i na verejnosti, v priestoroch škôl prostredníctvom pútačov, skrášlenia a spestrenia priečelia budov k danej tematike, ale bola vyhlásená aj súťaž „O najkrajšiu web stránku školy".

Cieľom súťaží je propagácia hokeja - najrýchlejšej kolektívnej hry na svete, propagácia dejiska Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2011 - mesta Košice, propagácia kvalitných a moderných športovísk v meste Košice, podpora a propagácia 80. ročnej hokejovej histórie na Slovensku. Hlavným zámerom je podnietiť záujem žiakov základných škôl o históriu hokeja v meste Košice, na Slovensku a na celosvetovej úrovni a podporiť význam konania Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji na Slovensku a v meste Košice medzi mladými ľuďmi. V neposlednom rade je cieľom mesta zvýšiť záujem mladých ľudí o šport, ktorý by mal byť vlastný a zaujímavý pre každého mladého človeka.

Stručný popis jednotlivých súťaží:

1. Výtvarná súťaž s názvom ,,Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2011 Košice" .
Zapojiť sa do nej môžu žiaci štátnych i neštátnych (cirkevných aj súkromných) základných škôl a základných umeleckých škôl. Súťaž je určená pre jednotlivcov.
Téma súťaže je ,, Moje mesto dejisko Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v roku 2011".

Žiaci súťažia v troch kategóriách:
  1. kategória žiaci základných škôl 1.stupeň (1.-4. ročník ).
  2. kategória žiaci základných škôl 2.stupeň (5.-9. ročník).
  3. kategória žiaci základných umeleckých škôl.
Dátum vyhlásenia výtvarnej súťaže je 1.marec 2011 a dátum uzávierky je 8. apríl 2011 .
Výber a hodnotenie výtvarných prác sa uskutoční najneskôr do 15. apríla 2011.
Poradie víťazných prác bude zverejnené v priebehu 17. týždňa t.j. od 18. apríla do 21. apríla 2011. V tomto termíne sa uskutoční aj slávnostné oceňovanie víťazov jednotlivých súťažných kategórií.
Najlepšie súťažné výtvarné práce budú naskenované a zverejnené na internetovej stránke mesta Košice www.kosice.sk, ďalej budú vystavené na Hlavnej ulici v meste Košice vo forme výstavných panelov počas konania Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji Košice 2011.

2. Vedomostná súťaž „História a súčasnosť Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji " bude prebiehať v troch samostatných kolách, ktoré sa uskutočnia v týchto termínoch:
Školské kolo: 14. 3. 2011
Obvodné kolo: 25. 3. 2011
Celomestské kolo: 12 .4. 2011
Do súťaže sa zapoja trojčlenné družstvá žiakov základných škôl 2. stupňa v zriaďovateľskej a územnej pôsobnosti mesta Košice. Do vyššieho kola súťaže postupuje družstvo, ktoré získa najvyšší počet bodov vo svojej kategórii. Súťaž prebieha formou výberu z troch možností odpovedí na vybrané otázky. Otázky budú zoradené do 3 stupňov podľa náročnosti a bodovanie otázok je od 1 do 3 bodov. Žiaci súťažia v týchto tematické okruhoch: História majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji a História a súčasnosť ľadového hokeja v meste Košice.

3. Do súťaže „O najkrajšiu web stránku školy" sa môže prihlásiť škola alebo jednotlivci, ktorí po prihlásení sa do súťaže vytvoria nový baner (odklik na novú podstránku o majstrovstvách sveta). Cieľovou skupinou súťaže sú žiaci druhého stupňa základných škôl (jednotlivci, škola). Hodnotené budú samostatne školy a jednotlivci budú hodnotení v 3 kategóriách (žiaci 1. stupňa ZŠ, žiaci 5.-7. ročníka a žiaci 8.-9. ročníka).
Okruhy tém na web stránku sú: Mesto Košice, Hokej v Košiciach, Hokej v SR, Medzinárodné úspechy slovenského hokeja, Výtvarný návrh obalu na elektronickú encyklopédiu o ľadovom hokeji. Súťaž bude prebiehať v termíne od 1.marca do 15. mája 2011.

Priebeh súťaží, vyhodnotenie prác a vedomostí žiakov posúdi odborná porota, ktorú budú tvoriť pedagógovia zo škôl a zástupcovia organizátora súťaží.
Najúspešnejšie práce a víťazi budú ocenení vstupenkami na hokejový zápas, prípadne propagačnými a vecnými cenami.


Veľmi zaujímavou akciou pre mládež v rámci osláv Dní mesta a MS v hokeji bude už známy VSE City Run 2011, ktorý sa pobeží 4. mája so štartom pred Immaculatou, na trati Hlavná ulica, Mlynská ulica a Alžbetina. Už tradične si trať s dĺžkou cca 4 km, budú môcť odbehnúť športoví nadšenci v Košiciach. Súčasťou podujatia bude ako každý rok i celodenný pódiový program s non-stop behom na páse. 
Viac informácií na nájdete na  www.cityrun.sk

Ťahákom pre priaznivcov športu a hokeja bude aj „VSE ARENA" – umelá ľadová plocha, ktorá bude k dispozícii žiakom škôl v doobedňajších hodinách a pre širokú verejnosť v odpoludňajších hodinách. Na túto ročnú dobu to bude ojedinelý zážitok, zakorčuľovať si, alebo zahrať hokej pod holým nebom, v priestoroch Kulturparku – bývalé kasárne.

City cup – je názov sprievodnej hokejbalovej súťaže žiakov stredných a základných škôl ktorú usporiada HBC Košice Youth v spolupráci s Mestskou hokejbalovou úniou, ZŠ Jenisejská, Trebišovská a CVČ Technik. Základná časť sa hrá 3 týždne v čase od 21.3. do 24.4.2011 a záverečné finále bude odohrané počas víkendu 30.4. -1.5.2011.

Vydodnotenie obvodných kôl vedomostnej súťaže "História a súčasnosť Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji"


/Zdroj: oddelenie školstva MMK/