Prejsť na obsah

Súťaž na premenu výmenníkov na sídliskách

Mesto Košice 29. júla 2010 vyhlásilo verejnú súťaž na ideové architektonické riešenie využitia existujúcich objektov bývalých výmenníkových staníc na „kultúrno-spoločenské" body na jednotlivých sídliskách mesta Košice.
Návrh má byť vypracovaný samostatne pre nasledovné lokality:
- Výmenník tepla (dvojica) Krosnianska, Ovručská, MČ Košice – Dargovských hrdinov
- Výmenník tepla Ľudová ulica, MČ Košice - Západ
- Výmenník tepla Štítová ulica, MČ Košice - Staré mesto
- Výmenník tepla Wuppertálska ulica, MČ Košice - KVP

Autori pôvodnej myšlienky projektu SPOTs vychádzali zo skutočnosti, že na sídliskách existujú budovy zastaranej a nevyužívanej infraštruktúry, ktorými sú objekty výmenníkových staníc. Boli postavené v 60-tych a 70-tych rokoch 20. storočia a pôvodne slúžili na redistribúciu tepla pre byty v obytnom súbore. Zastaraná technológia výmenníkových staníc sa v súčasnosti postupne nahrádza novými technológiami s výrazne menšími priestorovými nárokmi. Výhodná poloha výmenníkov v obytných súboroch, umožňuje ich aktívne zapojenie sa do revitalizácie panelových sídlisk. Okrem iného využitia, sa ponúka možnosť transformácie výmenníkov na Kultúrne body okraja.

„Výmenníky - Kultúrne body okraja budú priestormi, ktoré reagujú na špecifické potreby rôznych skupín obyvateľov mestských častí s cieľom podporovať komunitný rozvoj, realizovať umelecké a rezidenčné projekty v komunitách. Stanú sa pulzujúcimi tepnami na sídliskách, ktoré umožnia stretávanie sa ľudí s rôznymi skúsenosťami, vytvoria nové príležitosti pre zoznamovanie sa s umením, inými kultúrami, výmenu zážitkov a získavanie nových zručností. Je dôležité si uvedomiť, že nejde len o rekonštrukciu objektu ako takého, ale predovšetkým o zmenu využitia jeho funkcie tak, aby dokázal flexibilne reagovať na potreby obyvateľov," -povedal Rudolf Bauer, splnomocnenec mesta pre projekt Európske hlavné mesto kultúry – Košice 2013.

Výmenníky budú napojené na kultúrne centrum Kasárne/kulturpark a vytvoria navzájom prepojenú kultúrnu sieť s možnosťou zapojenia sa všetkých kultúrnych bodov do spoločných aktivít.

„Cieľom súťaže je nájsť najvhodnejšie priestorové, výtvarné a funkčno-prevádzkové usporiadanie jednotlivých výmenníkov. Nájsť najvhodnejší výraz nového postavenia výmenníkov v urbanistickej štruktúre a najvhodnejšiu úpravu jeho okolia vytvárajúcu vhodné predpoklady pre realizáciu novej funkcie. Súťažiaci majú ponúknuť názor na celkový pohľad funkcie budúceho objektu výmenníka v jednotlivých štvrtiach a jeho stvárnenie ako mestotvorného prvku," – uviedla Mária Kukučková, Útvaru hlavného architekta mesta Košice.

Porota bude zložená z odborníkov podľa požiadaviek príslušných legislatívnych noriem. Obnova jedného výmenníka bude podľa odhadov stáť v priemere 150 tisíc Euro. Bližšie informácie na stránke http://www.kosice.sk/article.php?id=8202