Prejsť na obsah

Systém mýta je pre Košice nespravodlivý

Mesto Košice spolu s Dopravným podnikom mesta Košice požiadajú v nasledujúcich dňoch ministerstvo dopravy o urýchlenú zmenu vyhlášky, ktorá vymedzuje úseky ciest spoplatnených mýtom. Samospráva Košíc osloví aj ďalšie dotknuté mestá, aby adresovali štátu spoločnú žiadosť o vypustenie úsekov, po ktorých premávajú autobusy MHD, zo spoplatnenia mýtom. Mesto Košice zváži aj ďalšie kroky, adresované príslušným štátnym orgánom, smerujúce k minimalizácii, resp. eliminácii povinnosti platiť mýto za MHD.

Nedostatočne pripravený a masívne kritizovaný systém mýta je voči Košiciam nespravodlivý. Mesto však cestovné v MHD zvyšovať nechce a urobí všetko preto, aby sa táto nespravodlivosť Košičanov nedotkla.

MHD sa mýto týkať nemalo

Vládny návrh zákona o elektronickom výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií rátal s oslobodením od mýta pre vozidlá zabezpečujúce verejnú pravidelnú autobusovú dopravu. Teda výnimku z platenia mali pôvodne mať aj vozidlá MHD.

Vládny návrh zákona o mýte taktiež deklaroval, že nebude mať priamy dopad na rozpočty obcí a sleduje spravodlivé spoplatnenie so zámerom získania zdrojov na výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest.

Na základe pozmeňujúceho poslaneckého návrhu (Smer) po dohode s ministrom dopravy sa ustanovenie o oslobodení MHD od mýta nedostalo do schváleného znenia zákona č. 25/2007.

Mesto a cestujúci v košickej MHD sa tak majú nespravodlivo „skladať" na štátnu výstavbu diaľnic. Navyše v období ekonomickej krízy ukladá vláda samospráve povinnosť s novými nákladmi práve voči štátu.

Ministerstvo bratislavské úseky vyňalo, košické nie

Na základe zákona č. 25/2007 vydalo ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií vykonávací predpis, vyhlášku č. 413/2007, ktorou vymedzilo úseky ciest s elektronickým výberom mýta.

V Bratislave ministerstvo pôvodne určilo, že po zavedení mýta bude spoplatnených takmer 40 bratislavských úsekov, pričom v Košiciach sa malo mýtom spoplatniť vyše 20 úsekov.

Avšak nová vyhláška ministerstva dopravy č. 529/2009 z 15. 12. 2009, ktorá zrušila starú, už znížila počet spoplatnených úsekov v Bratislave na jediný, pritom v Košiciach ich naďalej ostalo viac ako desať.

Premiér sľuboval oslobodenie MHD, minister tvrdil, že mýto sa MHD nedotkne

Premiér Robert Fico koncom roka 2009 pred župnými voľbami v médiách sľuboval, že prímestské a mestské autobusy mýto platiť nebudú. Vláda nariadením až 16. 12. 2009 schválila len nižšie sadzby mýta pre autobusovú dopravu.

Pritom predkladateľ návrhu vládneho nariadenia, minister dopravy, ešte minulý mesiac (december 2009) v dôvodovej správe tvrdil, že mýto nemá dopad na rozpočty obcí. Odôvodnil to tým, že vymedzenie úsekov výberu mýta je stanovené len na úseky mimo zastavané územie.

ZHRNUTIE

- Podľa vládneho návrhu zákona MHD mala byť od mýta oslobodená.

- Podľa cestného zákona sa úhrada za užívanie vymedzených úsekov neplatí v prípade MHD.

- Nová vyhláška ministerstva dopravy vyšla až v polovici minulého mesiaca - v Košiciach neboli na rozdiel od hlavného mesta SR vyňaté úseky týkajúce sa MHD.

- Nariadenie vlády bolo schválené tiež až v polovici decembra 2009 – rezortné ministerstvo v materiáli tvrdí, že mýto nemá dopad na rozpočty obcí.