Prejsť na obsah

V ZŠ Gemerská vymenili stovky okien, ušetria na teple

Oddnes bude 330 žiakom a 27 zamestnancom v ZŠ Gemerská v mestskej časti Juh počas vyučovacie procesu citeľne teplejšie. Dodávateľská firma totiž dnes škole odovzdala zrealizované dielo. Výmena 371 okien bol podľa riaditeľa ZŠ Vladimíra Šamaja náročný proces. „Vyučovanie nebolo narušené aj vďaka dobre zvládnutej organizácii stavebných prác. Práce prebiehali aj počas víkendov a počas pracovného týždňa do večerných hodín." Stavebné práce na výmene okien trvali šesť týždňov.

Ušetria viac ako 15% nákladov
Výmenou okien škola ušetrí škola na energiách minimálne 15% výdavkov. „Ročne sme na vykurovanie vynaložili 35 000 eur (1 054 410 Sk). Výmena okien nás vyšla na 543 000 eur (16 358 418 Sk). Ušetrené financie by sme radi investovali do ďalšej obnovy školy. Je potrebná výmena gumolitov a nákup nábytku v triedach, ako aj nákup učebných pomôcok," dodal Vladimír Šamaj, riaditeľ ZŠ Gemerská.

Vymenili okná aj v ZŠ Polianska a Novomeského
Počas nadchádzajúcej zimy bude teplejšie aj žiakom v ZŠ Polianska a Novomeského. Žiaci a zamestnanci ZŠ Polianska v mestskej časti Sever majú vďaka výmene 486 okien v škole teplejšie už od polovičky novembra. Koncom minulého týždňa odovzdala dodávateľská firma zrealizované dielo aj v ZŠ Novomeského v Starom Meste. Výmena 704 okien stála mesto 708 000 eur (21 329 208 Sk).

Spolu bude už počas nadchádzajúcej zimy teplejšie v triedach takmer 1 500 žiakom troch základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice.

Do výmeny spolu 1600 okien a zníženia energetickej náročnosti budov všetkých troch škôl investovalo mesto Košice približne 1,7 milióna eur (51 214 200 Sk). „Bola to správna investícia, ktorá určite prispeje k zlepšeniu vyučovacieho procesu vo všetkých troch školách. V nasledujúcom období pripravuje mesto Košice rekonštrukcie a modernizácie ďalších deviatich škôl, na ktoré nám boli v uplynulých mesiacoch schválené z fondov Európskej únie finančné prostriedky v celkovej výške 11,7 milióna eur (cca 353 mil. SK)," zdôraznil námestník primátora Marek Vargovčák.

Mesto Košice je zriaďovateľom 35 základných škôl a 1 základnej školy s materskou školou.