Prejsť na obsah

Zápis detí do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice na školský rok 2011/2012

Mesto Košice je zriaďovateľom 56 materských škôl a jednej základnej školy s materskou školou. Zápis detí do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice na školský rok 2011/2012 bude prebiehať v období od 15. februára do 15. marca 2011.
Spôsob prijímania detí do materskej školy upravuje vyhláška Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠ VVaŠ SR) č. 308/2009 Z. z., ktorou sa mení vyhláška MŠ VVaŠ SR č. 306/2008 Z. z. o materskej škole § 3.
Riaditeľ materskej školy postupuje pri prijímaní písomných žiadostí od zákonných zástupcov v zmysle § 59 zákona NR SR č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov a § 3 vyhlášky MŠ VVaŠ SR č. 308/2009 Z. z., ktorou sa mení vyhláška MŠ VVaŠ SR č. 306/2008 Z. z. o materskej škole.

Prijímanie detí do materskej školy


Termín a miesto podávania žiadostí:

Miesto a termín podávania žiadosti pre nasledujúci školský rok zverejní riaditeľ po dohode so zriaďovateľom na budove materskej školy a inom verejne dostupnom mieste.

Termín na prijímanie žiadostí musí byť v rozsahu najmenej 5 pracovných dní a to aj v čase, ktorý presahuje obvyklý čas ukončenia pracovnej doby a v období od 15. februára do 15. marca 2011.

Riaditeľ spolu s miestom a termínom zverejní aj podmienky prijímania detí do materskej školy. Miesto, termín podávania žiadostí a podmienky na prijatie dieťaťa do materskej školy riaditelia MŠ písomne oznámia Oddeleniu školstva MMK do 10. februára 2011.

Podmienky prijatia:

Do materskej školy sa prijímajú deti priebežne alebo pre nasledujúci školský rok.

Prednostne sa prijímajú deti, ktoré dovŕšili piaty rok veku, deti s odloženou povinnou školskou dochádzkou a deti s dodatočne odloženou povinnou školskou dochádzkou.

Dieťa po dovŕšení dvoch rokov veku môže byť prijaté do materskej školy, ak sú vytvorené vhodné materiálne, personálne a iné potrebné podmienky.

Ostatné podmienky prijímania detí určí riaditeľ a po prerokovaní s pedagogickou radou školy zverejní na viditeľnom mieste.

Spôsob prijímania žiadostí a podmienky zápisu:

Dieťa sa do materskej školy prijíma na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu, ktorú predloží riaditeľovi. Riaditeľ materskej školy môže vyhotoviť za týmto účelom pre zákonných zástupcov príslušný formulár, v ktorom môže požadovať informácie iba v rozsahu § 11 ods. 7 školského zákona (zákona NR SR č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov), ktorý vymedzuje právo pre školy a školské zariadenia získavať a spracovávať osobné údaje a to:

a) o deťoch a žiakoch v rozsahu
1. meno a priezvisko,
2. dátum a miesto narodenia,
3. bydlisko,
4. rodné číslo,
5. štátna príslušnosť,
6. národnosť,
7. fyzického zdravia a duševného zdravia,
8. mentálnej úrovne vrátane výsledkov pedagogicko-
psychologickej a špeciálnopedagogickej diagnostiky,

b) o identifikácii zákonných zástupcov dieťaťa alebo
žiaka (meno a priezvisko, adresa zamestnávateľa, trvalé
bydlisko, telefónny kontakt).

Súčasťou žiadosti zákonného zástupcu o prijatie dieťaťa do materskej školy je potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast. Ak ide o dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, zákonný zástupca predloží okrem žiadosti a potvrdenia o zdravotnom stave dieťaťa aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

V prípade, že má dieťa rozhodnutie o dodatočnom odklade plnenia povinnej školskej dochádzky zákonný zástupca ho predloží riaditeľovi materskej školy spolu so žiadosťou o prijatie dieťaťa do materskej školy aj s potvrdením o zdravotnom stave dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast pri zápise, riaditeľovi školy.