Prejsť na obsah

Zásielku od mesta treba prevziať, nedoplatky sa môžu vymáhať aj keď si občan upozornenie neprečíta

V týchto dňoch mesto Košice zasiela všetkým pôvodcom komunálnych odpadov a drobných stavebných odpadov a ostatným poplatníkom platobné výmery, ktorými vyrubuje poplatok za odpad pre rok 2005. Mesto má zo zákona povinnosť tento poplatok vyberať a použiť ho na zabezpečenie zberu, odvozu a likvidácie odpadov. Keďže poslanci mestského zastupiteľstva schválili nové Všeobecné záväzné nariadenie, nový platobný výmer dostanú všetci poplatníci v meste, fyzické i právnické osoby. Zároveň mesto zasiela aj výzvy na zaplatenie tým poplatníkom, u ktorých vykazuje v účtovnej evidencii nedoplatky za predchádzajúce zdaňovacie obdobia, t.j. od roku 2002. Poplatník má možnosť v náhradnej lehote nedoplatok zaplatiť, ale aj podať prípadné námietky súvisiace s účtovne vykazovaným nedoplatkom.

"Doporučujeme poplatníkom, aby si tieto zásielky s výmermi prevzali, pretože písomnosť doručovaná do vlastných rúk sa môže považovať za doručenú aj vtedy, ak si ju adresát neprevezme, a teda sa nič nedozvie o jej obsahu," upozorňuje Dagmar Bartošová, ktorá má na Magistráte mesta Košice na starosti vymáhanie poplatkov a exekučné konania. "Upozorňujeme na to, pretože ak poplatník neuhradí poplatok za odpad vyrúbený na rok 2005 a prípadný nedoplatok za predchádzajúce zdaňovacie obdobia v lehotách uvedených v týchto písomnostiach, správca poplatku je povinný vymáhať nedoplatok v exekučnom konaní. Mesto Košice to môže urobiť bezodkladne, ihneď po uplynutí lehôt uvedených vo výzve a to aj vtedy, ak sa poplatník o ich obsahu nedozvedel."

Voči 758 dlžníkom na poplatku už bolo začaté exekučné konanie. "Väčšina z nich sa cíti veľmi nepríjemne, keď sa o nich rôzne inštitúcie a osoby (napríklad súdy, štátne orgány, banky, katastrálne úrady, zamestnávatelia, poisťovne) dozvedia, že je voči nim vedené exekučné konanie na vymoženie nedoplatku za komunálny odpad. Zvlášť vtedy, keď nedoplatok nepredstavuje vysokú čiastku. Mesto Košice ale postupuje v zmysle zákona o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov, na základe ktorého je povinné vymáhať všetky nedoplatky na poplatku bez ohľadu na ich výšku v exekučnom konaní," vysvetľuje Dagmar Bartošová. Navyše mesto môže z vykazovaného nedoplatku vyrúbiť aj sankčný úrok za každý deň omeškania a v prípade neuhradenia aj úrok vymáhať v exekučnom konaní. "Doporučujeme preto občanom a ostatným poplatníkom využiť lehoty uvedené v doručovaných písomnostiach a vysporiadať si svoje záväzky voči mestu Košice."