Prejsť na obsah

Záverečná konferencia projektu inovácie vzdelávania košických základných škôl

Metodický úsek Strediska služieb škole v spolupráci s Oddelením školstva Magistrátu mesta Košice zorganizovali v piatok 12. novembra 2010 záverečnú konferenciu projektu mesta Košice „Inovácia vzdelávacieho programu košických ZŠ – cesta ku zlepšeniu kľúčových kompetencií žiakov a učiteľov". Uskutočnila sa v Kultúrno - spoločenskom centre na Jedlíkovej 7 v Košiciach. Záštitu nad podujatím, ktoré má celonárodný charakter, prevzal primátor mesta František Knapík.

Zmluvou zo dňa 6. februára 2009 sa Mesto Košice stalo oprávneným Prijímateľom finančných prostriedkov EÚ z Operačného programu Vzdelávanie. Projekt inovácie vzdelávania košických základných škôl si vyžiadal celkové oprávnené výdavky vo výške 158 962,32 €, z toho mesto Košice sa podieľalo na jeho spolufinancovaní sumou vo výške 7 948,12 €. Zo zdrojov Európskej únie je financovaný v rámci opatrenia 1.1 Premena tradičnej školy na modernú.
Do projektu je zapojených päť základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta - ZŠ Bukovecká 17, ZŠ Dolina 43 - Poľov, ZŠ Jenisejská 22, ZŠ Ľ.Fullu, Maurerova 21 a ZŠ Postupimská 37.
Na plnení projektových cieľov sa podieľajú zamestnanci Magistrátu mesta Košice, Metodického úseku Strediska služieb škole a učitelia ZŠ, ktorí participujú na 14 aktivitách projektu, realizovaných od 2. marca 2009 do 31. augusta 2010. Riadenie projektu, publicita a informovanosť však pokračuje do 28. februára 2011.

Prostredníctvom projektu školy získali nové učebné materiály, didaktickú techniku a učebné pomôcky, ktoré využívajú v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu. Inovoval a modernizoval sa obsah vyučovacieho procesu v 1. a 5. ročníku v predmetoch výtvarná výchova, výtvarná výchova s využitím informačno-komunikačných technológií (IKT) a medzipredmetových vzťahov, matematika a prírodoveda v 1. ročníku, matematika a prírodopis v 5. ročníku, ďalej školský vzdelávací program pre 1. a 5. ročník s podporou IKT pre spoločenskovednú oblasť, ako aj učebné plány z anglického a nemeckého jazyka pre 1. a 5. ročník ZŠ. Tento projekt prispieva k skvalitňovaniu výučby a príprave žiakov pre vedomostnú spoločnosť.

,,Na záverečnej konferencii boli odprezentované výsledky projektu na jednotlivých základných školách zapojených do projektu. Vystúpili na nej aj významné osobnosti z oblasti vzdelávania a odborníci rezortu školstva, ktorí vyzdvihli potrebu inovácie a modernizácie výchovno - vzdelávacieho procesu, pedagogicko - psychologickú prípravu učiteľov a v neposlednom rade perspektívy profesijného rozvoja učiteľov" uviedla Mgr. Helena Jeníková, vedúca oddelenia školstva Magistrátu mesta Košice.

V priebehu konferencie mali účastníci možnosť oboznámiť sa s podrobnejšími informáciami na prezentačných stanovištiach piatich základných škôl zapojených do projektu.

Zdroj: oddelenie školstva MMK