Prejsť na obsah

Záverečná konferencia projektu Košické moderné školy

Dňa 30. septembra 2011 sa v Centre voľného času Domino , Popradská 86 v Košiciach, uskutočnila Záverečná konferencia projektu mesta Košice „Košické moderné školy" za účasti zástupcu riaditeľa Magistrátu mesta Košice a vedúceho oddelenia strategického rozvoja PhDr. Branislava Valoviča a vedúcej referátu školstva, športu a mládeže MMK PaedDr. Márie Kavečanskej.
 
Hosťom konferencie bola aj Ing. Lívia Hirjaková, manažérka publicity OPV Regionálna informačná kancelária Košice Agentúry Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre štrukturálne fondy EÚ.

Organizátorom konferencie bolo Mesto Košice ako prijímateľ nenávratného finančného príspevku v rámci Operačného programu Vzdelávanie, prioritnej osi 1 Reforma systému vzdelávania a odbornej prípravy, opatrenia 1.1 Premena tradičnej školy na modernú.
Celkové oprávnené výdavky na realizáciu aktivít projektu sú vo výške 164 694,59 €. Mesto Košice sa podieľa na spolufinancovaní projektu vo výške 5% z celkových oprávnených výdavkov na realizáciu aktivít projektu t.j. vo výške 8 234,73 €.

Do projektu ,,Košické moderné školy" sú zapojené dve základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice, Základná škola Tomášikova 31, 040 01 Košice a Základná škola Gemerská 2, 040 01 Košice.

Realizácia projektu prebiehala od októbra 2009 do 30. septembra 2011 (24 mesiacov). Projekt je financovaný zo zdrojov Európskeho spoločenstva Európskym sociálnym fondom, Štátnym rozpočtom SR a vlastnými zdrojmi prijímateľa - mestom Košice.

Cieľom projektu je:
Inovovať metódy, formy a obsah 3 skupín predmetov s využitím IKT s dôrazom na vnímanie Košického regiónu, a integráciu detí so špeciálnymi potrebami.
Špecifickými cieľmi projektu sú:
Špecifický cieľ 1
Naučiť učiteľov využiť moderné didaktické metódy a pomôcky pre efektívnu výučbu a integráciu detí so špecifickými výchovno-vzdelávacími potrebami.

Špecifický cieľ 2
Inovovať učebné plány prírodovedných predmetov.
Špecifický cieľ 3
Inovovať učebné plány jazykovedných predmetov.
Špecifický cieľ 4
Inovovať učebné plány spoločenskovedných predmetov.

Na projektových aktivitách sa podieľajú žiaci a pedagogickí zamestnanci ZŠ Gemerská 2 a Tomášikova 31 v nasledujúcom zložení:
· Pedagogickí zamestnanci základných škôl v počte 39
· Žiaci vyššie uvedených základných škôl v počte 937

Projekt pozostával z osemnástich hlavných aktivít, školení a kurzov pre učiteľov, nákupu výpočtovej techniky a učebných pomôcok pre obidve základné školy a podporných aktivít projektu ako je riadenie projektu, publicita a informovanosť. V rámci projektu bolo inovovaných 1466 didaktických prostriedkov a 275 inovovaných/novovytvorených učebných materiálov.

Na záverečnej konferencii projektová manažérka Mgr. Beáta Lopušniaková predstavila prítomným hosťom projekt po formálnej i obsahovej stránke a koordinátori projektu Mgr. Renáta Obšatníková, riaditeľka ZŠ Tomášikova 31, Košice a Mgr. Vladimír Šamaj, riaditeľ ZŠ Gemerská 2, Košice spolu s pedagógmi školy prezentovali vyhodnotenie plnenia aktivít špecifických cieľov projektu.

Spestrením celého programu konferencie boli vystúpenia žiakov z obidvoch základných škôl. Žiaci zo ZŠ Gemerská 2 pod vedením pani učiteľky PhDr. Angely Štefanikovej sa predstavili ukážkou z muzikálu Pomáda trochu inak, ktorý si nacvičili v priebehu trvania aktivít projektu. Scénku Genius loci (duch miesta) z dejín košickej univerzity si pripravili žiaci 8.ročníka ZŠ Tomášikova 31 pod vedením PaedDr. Anny Fonferkovej a na záver vystúpili opäť žiaci ZŠ Gemerská 2 s ukážkou z výchovného koncertu pod vedení Mgr. Ľudmily Pavlulíkovej s ukážkami z muzikálu Cats, Na skle maľované, Mama- mia a ďalšími.....

„Záverečná konferencia projektu sa niesla v príjemnom pracovnom duchu. Verím, že prítomných hostí i riaditeľov a pedagógov zo základných škôl obohatila o kreatívne nápady a rozšírila možnosti uplatnenia moderných vyučovacích metód a foriem práce vo výchovno- vzdelávacom procese tak, aby v Košiciach platilo, že školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice sú naozaj KOŠICKÉ MODERNÉ ŠKOLY" uviedla na záver vedúca referátu školstva, športu a mládeže MMK PaedDr. Mária Kavečanská.