Prejsť na obsah

ZŠ s MŠ Želiarska 4, Košice

V  školskom roku 2018/2019 začala Základná škola s materskou školou Želiarska 4, Košice realizovať už 3. medzinárodný projekt v rámci programu Erasmus+ s názvom Európska školská pošta, ktorý je spolufinancovaný Európskou Úniou.

Počas dvoch rokov budeme spolupracovať so školami z Chorvátska - Petrijanec, Rumunska - Bukurešť, Bulharska - Vidin, Grécka - Chania a Turecka - Istanbul.

Projekt je zameraný na online aj osobnú komunikáciu v anglickom jazyku, získanie základov novinárskych zručností, tvorbu časopisu, kalendára, prácu s novými výučbovými programami a spoznávanie iných kultúr. Najpríťažlivejšou časťou projektu sú výmenné pobyty skupín žiakov v Rumunsku, Bulharsku, na Slovensku a na Kréte. Naše rodiny privítajú deti zo zahraničia v októbri tohto roka. Pre učiteľov sú vyčlenené školiace aktivity v Chorvátsku a v Turecku.

Práca na našom projekte sa začala v septembri 2018. V októbri sa štyria učitelia zúčastnili prvého vzdelávania v chorvátskom Varaždine, kde mali možnosť nahliadnuť do tvorby časopisov, blogov a kníh. Cieľom pracovnej cesty bolo tiež poznávať prírodné krásy, históriu, kultúrne pamiatky a miestne zvyky dôležité pre bezprostredné okolie hostiteľskej školy - obec Petrijanec neďaleko mesta Varaždin, jazero a hrad Trakošćan a hlavné mesto Záhreb. Stretli sme sa aj so zástupcami mesta Varaždin a navštívili sme miestnu televíziu.

Nezabudnuteľné spomienky na predvianočnú Bukurešť budú mať piati žiaci našej školy, ktorí boli vybraní na prvú výmenu skupín žiakov v Rumunsku. Boli ubytovaní v rodinách, takže mali možnosť zažiť ich každodenný život. Hostiteľské rodiny pripravili pre našich žiakov bohatý program, deti u nich strávili pekné chvíle. Navštívili sme parlament, ktorý je druhým najväčším v Európe (bývalý Ceaușescov palác), kláštor Argeșului, hrad Peleș a Draculov hrad Bran. V remeselnom dvore Coșești sme zažili atmosféru Mikuláša, žiaci si skúsili prácu na hrnčiarskom kruhu, vymaľovali vianočné ozdoby, vyzdobili vianočný stromček, počúvali koledy a naučili sa rumunský ľudový tanček. Tiež si vyskúšali oblečenie pastierov a všetci sme ochutnali tradičnú polentu. Cieľom 1. krátkodobej výmeny skupín žiakov bolo vytvoriť prvý spoločný mini časopis. Žiaci sa stretli s novinárkou z národnej televízie, s ktorou mali možnosť hovoriť o tom, ako sa tvorí zaujímavý článok. V zmiešaných skupinách vytvorili kalendár na rok 2019, v ktorom sú najdôležitejšie dni každej krajiny.

Pred veľkonočnými sviatkami ďalších päť žiakov školy malo možnosť zažiť medzinárodné dobrodružstvo vo Vidine, malom bulharskom mestečku. Bulharskí partneri nám ukázali časť svojej histórie a kultúrnych pamiatok. Videli sme Sofiu, Vidin i mestečko Vratsa. Navštívili sme pevnosť Baba Vida, jaskyňu so zaujímavou svetelnou šou a krásne kamenné mesto. V Magura workshop centre maliarka učila žiakov nakresliť typický bulharský domček. Cieľom tejto výmeny skupín žiakov bola téma Umenie fotografie a efektívne interview. Žiaci sa stretli s fotografom a novinárom, s ktorými mali možnosť porozprávať sa a dozvedeli sa mnoho dobrých rád, ktoré využijú nie len v práci na projekte ale aj v bežnom živote.

Doteraz sme zrealizovali viaceré sprievodné aktivity: logo projektu a postavičku reportéra, fotosúťaže na témy: Práva detí, Materinský jazyk, Deň rodiny, interview s významnou osobnosťou dejín alebo kultúrneho života, výmenu pozdravov s novoročnými želaniami a záložiek do kníh s tematikou detských kníh každej krajiny, poslanie pozdravov z prázdnin, vytvorenie platformy potrebných, bežne používaných fráz v jazykoch partnerských krajín, ktoré si všetci postupne osvojujeme.

V rámci diseminácie projektu sme vytvorili bulletin o projekte, ktorý bol distribuovaný našimi žiakmi, vytvorili sme školský časopis a na konci školského roka sme v škole pripravili výstavu, ktorou žiaci priblížili všetkým priateľom našej školy, ako sa tento medzinárodný projekt stal našou neoddeliteľnou súčasťou.

Naše rodiny privítajú deti zo zahraničia v októbri tohto roka. Termín bol vybraný zámerne, chceme našim priateľom ukázať niečo, čo nie je až také samozrejmé - Bielu noc i MMM.

 

 

Mgr. Darina Fedorová, koordinátorka projektu