Prejsť na obsah

ZŠ s MŠ Želiarska 4, Košice

Druhý európsky samit o vzdelávaní sa uskutočnil 26. septembra 2019 v Bruseli, ktorý sa zameriaval na učiteľskú profesiu. Na odporúčanie vnútroštátnych podporných služieb eTwinning bolo vybraných niekoľko učiteľov v členských štátoch EÚ v sektore materských škôl, základných škôl, stredných škôl a iných vzdelávacích inštitúcií. Druhého európskeho samitu sa zúčastnilo 800 účastníkov.

Našu krajinu reprezentovala slovenská delegácia štyroch učiteľov. Sektor materských škôl za Slovensko zastupovala ambasádorka programu eTwinning Mgr. Martina Lauková, zástupkyňa riaditeľa pre MŠ v organizácii Základná škola s materskou školou Želiarska 4, Košice.

Významnými hosťami samitu boli Tibor Navracsics, komisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport, ktorý otváral samit, Li Andersson - Ministerka školstva -  Fínsko,
Themis Christophidou  - Generálna riaditeľka pre vzdelávanie, mládež, šport a kultúru, Európska komisia. Práve toto stretnutie hostí a diskusia účastníkov vnieslo veľmi interaktívnu a pozitívnu motiváciu, ktorá bola doslova ,, touching“ chytajúca za srdce.  

Sám eurokomisár Tibor Navracsics tvrdí že: ,, Máme dobré dôvody na to, aby sme sa pozerali do budúcnosti s optimizmom. Musíme posilniť učiteľov. Ste základným kameňom nášho vzdelávania a spoločnosti. S úctou rozvíjajte túto krásnu profesiu. Učitelia - môžete počítať s podporou Európskej komisie. Vaša profesia je najušľachtilejšou profesiou, aká existuje“ .
Do budúcna vyjadril potrebu viac investovať do vzdelávania učiteľov, pretože: ,,Toto je rozhodujúce pre vybudovanie skutočného Európskeho vzdelávacieho prostredia a pre zaistenie toho, aby sa vzdelávanie poskytovalo všetkým. Príliš veľa učiteľov má pocit, že ich spoločnosť neocení. Musíme zlepšiť ich pracovné podmienky a vyhliadky na zamestnanie. To ide nad rámec atraktívnych platov. Prestíž a rešpekt musia zohrávať kľúčovú úlohu.“

Spracovala: Mgr. Martina Lauková, zástupkyňa ZŠ s MŠ Želiarska 4, Košice