Prejsť na obsah

„SPOLOČNE PRE EURÓPU“

Druhé medzinárodné stretnutie s názvom „Spoločne pre Európu“ sa konalo 12. mája 2007 v nemeckom Stuttgarte v Palasport Hanns Martin Schleyer. Z Košíc sa na stretnutí zúčastnila početná delegácia zástupcov Ekumenického spoločenstva Košice, mesta Košice a Košického samosprávneho kraja. Účastníci delegácie sa chcú v duchu výzvy Spoločne pre Európu podeliť s verejnosťou so svojimi dojmami. V sobotu 9. júna o 17.00 hod. v aule Teologickej fakulty na Hlavnej 89 zaznejú svedectvá delegátov nielen z medzinárodného stretnutia, ale aj z niekoľko dňovej cesty, ktorú delegácia absolvovala „po stopách reformácie“ vo Švajčiarsku.

Podujatie „Spoločne pre Európu“ v Stuttgarte bolo organizované hnutiami a kresťanskými spoločenstvami z rôznych cirkví z celej Európy. Stalo sa svedectvom inšpirovaným hodnotami bratstva a zdieľaní. Ponúklo príspevok na prekonanie predsudkov, nacionalizmov, historických rán, sociálnych konfliktov, strachu z budúcnosti a zo straty identity. Ich snahou bolo poukázať na vytváranie mostov medzi kultúrami a rôznymi národmi, medzi občanmi a inštitúciami.
Iniciatívy stretnutia „Spoločne pre Európu“ budú zároveň slúžiť ako príprava na III. ekumenické zhromaždenie, ktoré sa uskutoční 4. až 7. septembra 2007 v rumunskom Sibiu.
Aktivity projektu „Spoločne pre Európu“ zahŕňajú katolícke, pravoslávne, evanjelické, anglikánske a iné kresťanské hnutia a komunity, ktoré chcú vedome a slobodne medzi sebou vytvárať spoločenstvo. Každé z nich si zachováva svoju autonómiu, ale príležitostne sa stretávajú, aby pracovali pre spoločné ciele. Každý prináša svoj príspevok podľa svojej osobitnej charizmy a spirituality.