Prejsť na obsah

11.2. - Výbor regiónov začal nové funkčné obdobie

V dňoch 9.-10. februára 2010 sa primátor mesta Košice, František Knapík, zúčastnil na ustanovujúcom plenárnom zasadnutí Výboru regiónov v novom funkčnom období 2010-2015. Na 83. plenárnom zasadnutí sa v Bruseli stretla väčšina z 344 volených zástupcov: predsedov regiónov, poslancov zastupiteľstiev, primátorov a členov mestských rád z celej Európy, aby si zvolili vedúcich predstaviteľov, prerokovali priority európskych regiónov a miest na nasledujúcich päť rokov a najmä prediskutovali s Manuelom Chavesom Gonzálezom, tretím podpredsedom španielskej vlády budúcnosť regionálnej politiky.

Historicky prvou ženou, ktorá bola zvolená za predsedníčku Výboru regiónov sa stala Mercedes Bresso (Taliansko/SES), bývalá poslankyňa Európskeho parlamentu, dlhoročná členka Výboru regiónov a predsedníčka talianskeho regiónu Piemonte. Novozvolená predsedníčka ocenila obrovský politický pokrok, ktorý táto inštitúcia za 15 rokov svojej existencie dosiahla a zdôraznila, že jej kľúčovým poslaním je zastupovať spoločné záujmy všetkých miestnych a regionálnych samospráv Európy. „Inštitucionálne diskusie sa skončili. Je načase vdýchnuť Lisabonskej zmluve život. Nebudeme stále iba žiadať, aby sa počítalo aj so samosprávami. Nebudeme iba pritakávať. Vstúpime do politickej diskusie s podstatnými návrhmi a nebudeme sa vyhýbať nevyhnutnej politickej kontroverzii," uviedla Mercedes Bresso.

Slovenská národná delegácia vo Výbore regiónov sa stretla aj so slovenským eurokomisárom pre medziinštitucionálne vzťahy a administratívne záležitosti Marošom Šefčovičom, ktorý je zároveň podpredsedom Európskej komisie. Na svojom ofiicálne prvom pracovnom stretnutí po schválení novej Európskej komisie Európskym parlamentom dňa 9. februára 2010 v Štrasburgu, eurokomisár Šefčovič spomenul rastúci význam a vplyv Výboru regiónov na európsku politiku a vyjadril svoju podporu aktivitám slovenských členov.


www.cor.europa.eu

autor: Martina Hanesová